Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH zastupnici su informirani o Izvješću predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine o donešenim odlukama o pomilovanju pravosnažno osuđenih osoba u 2022. godini.

Predsjednik FBiH u prethodnom mandatu Marinko Čavara je dostavio Izvještaj o odlukama o pomilovanju. Tijekom 2022. godine Čavara je dao 10 pomilovanja, a odbio je njih 57.

Između ostalog, Čavara je pomilovao i dvije osobe koje su počinile prekršaje u prometu te je u oba slučaja tih pomilovanja ocjena Suda i Ministarstva pravde bila negativna.

Za teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa zatraženo je djelomično oslobođenje od izdržavanja izrečene kazne zatvora za razdoblje od šest mjeseci.

U drugom slučaju, koje uključuje teško kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa i ugrožavanje javnog prometa, zatražena je blaža kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Ovim povodom je delegat Irfan Čengić uputio prijedlog zaključka na glasanje, a kojim se poziva Vlada FBiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o pomilovanjima, tako da predsjednik Federacije ne može pomilovati ukoliko nema pozitivnu ocjenu i Suda i Ministarstva pravde.

Naglasio je da je od ovih 10 pomilovanja samo jedno imalo pozitivno mišljenje i Suda i Ministarstva pravde.

Za ovaj zaključak glasala su 44 delegata, četiri su bila suzdržana i dva protiv.

Podsjećamo, sigurnost u saobraćaju tema je koja je u fokusu javnosti nakon to je Armin Berberović vožnjom bez vozačke dozvole i pod utjecajem alkohola usmrtio dvije pješakinje na pješačkom prijelazu u Sarajevu. Nadležni pokušavaju pronaći adekvatna zakonska rješenja kako bi spriječili nesavjesne vozače da ugoze tuđi, ali i svoj život.

Izvor:Klix.ba

error: Content is protected !!