Jedna od mjera kojom Vlada Županije Zapadnohercegovačke zajedno sa jedinicama lokalne samouprave nastoji olakšati svakodnevicu obiteljima s djecom je i besplatan prijevoz učenicima. U proračunu ŽZH za 2023. godinu za navedene svrhe osigurano je 1.500.000,00 konvertibilnih maraka, a veći dio novca već je isplaćen. „Druga tranša tekućih prijenosa gradovima i općinama za sufinanciranje prijevoza učenika u Županiji Zapadnohercegovačkoj u visini od 500.000,00 konvertibilnih maraka je isplaćena“, potvrdila nam je dopredsjednica Vlade ŽZH i ministrica financija Blagica Leko.

Prema njenim riječima kroz dvije tranše do sada je na ime sufinanciranja prijevoza učenika isplaćeno ukupno 1.000.000,00 KM.

Navedena sredstva su sukladno kriterijima Vladine Odluke o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava gradovima i općinama u Županiji Zapadnohercegovačkoj za sufinanciranje prijevoza učenika utvrđenih proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu raspoređena gradovima Ljubuškom i Širokom Brijegu, te općinama Grude i Posušje. Isplati novca prethodilo je potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava za sufinanciranje prijevoza učenika gradovima i općinama u Županiji Zapadnohercegovačkoj za 2023. godinu koje je upriličeno u zgradi Vlade ŽZH krajem prošlog mjeseca. Ukupna vrijednost ugovora je 1.500.000 konvertibilnih maraka, čime Županija Zapadnohercegovačka iz svog proračuna sufinancira 50 posto ukupnih troškova prijevoza učenika.

Inače, sukladno navedenoj Odluci Vlade ŽZH iznos sredstava koji se dodjeljuje općinama i gradovima određen je na temelju broja učenika devetih razreda osnovnih škola u školskoj 2022./2023. godini.

Fena.ba

error: Content is protected !!