Izaslanstvo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođena premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i zamjenikom premijera FBiH federalnim ministrom financija Tonijem Kraljevićem, boravi u Srebrenici povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica. Danas su sudjelovali na komemoraciji u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima. Tom prilikom premijer Nikšić se upisao u Knjigu žalosti, priopćeno je iz Vlade Federacije BiH. 
11. srpnja nakon 1995. godine, vrijeme komemoracije i dženaze je vrijeme kada šutimo i odajemo počast da žrtve nađu smiraj. Ostale dane da pričamo, podsjećamo  i uradimo sve što možemo da se nikad više i nikome ne ponovi“, napisao je premijer Nikšić.
Uz premijera, u izaslanstvu Vlade FBiH su zamjenici premijera FBiH federalni ministri financija Toni Kraljević i razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, te federalni ministri za pitanja branitelja i invalida Nedžad Lokmić, unutrašnjih poslova Ramo Isak, raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, obrazovanja i nauke Jasna Duraković, trgovine Amir Hasičević, kao i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.


Nakon komemoracije, federalni premijer i ministri odali su počast i položili cvijeće na spomen obilježje u mezarju u Potočarima, te sudjelovali ukopu 30 identificiranih žrtava genocida čiji posmrtni ostaci su pronađeni u nekoliko masovnih grobnica.

U genocidu nad Bošnjacima u srpnju 1995. godine su ubijene 8.372 osobe. Do današnjeg ukopa, u mezarju u Potočarima spokoj je našla 6.721 identificirana žrtva.

„Tišina bijelih nišana je najglasnija i najjasnija poruka i svjedočanstvo što se dogodilo ovdje. Na ovu tužnu godišnjicu svi trebamo pokazati dostojanstvo. Budimo tihi i pustimo da žrtve nađu konačni spokoj. Nama ostaje obaveza da se u Srebrenici borimo da život nadvlada uništenje, a da obnova nadjača rušitelje“, poručio je premijer Nikšić uoči obilježavanja godišnjice genocida.

Vlada Federacije BiH je i ove godine osigurala potrebnu podršku za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ u Srebrenici.

Ljportal

error: Content is protected !!