Dopremijer Federacije BiH i federalni ministar financija Toni Kraljević susreo se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu s predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba s invaliditetom FBiH.

Ovom prilikom, predstavnici Unije zahvalili su dopremijeru Kraljeviću što se odazvao njihovom pozivu za sastanak, te su ga informirali o svojim aktivnostima i radu, ali i problemima s kojima se susreću. Također, ponovili su da Unija ostaje pri svojim zahtjevima, a koji su prvenstveno vezani uz donošenje Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica s invaliditetom u Federaciji BiH. Istakli su spremnost da se samo otvorenim razgovorom i zajedničkim naporima može doći do rješenja problema s kojima se susreću.

Dopremijer Kraljević rekao je da je današnji sastanak prilika da se upozna sa svim  problemima ove populacije, a ne samo o financijskom aspektu. Istakao je ključnim da u ovoj Vladi Federacije BiH uvijek imaju otvorena vrata da se saslušaju njihovi problemi i prijedlozi, cijeneći da se samo partnerskim odnosom može doći do prihvatljivih i realnih trenutnih, ali i dugoročnih mogućnosti za unapređenje statusa osoba sa invaliditetom.

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba

– Proračun je vaš koliko i moj, i sviju nas. O svim stavkama proračuna se treba razgovarati i raspravljati. Samo tako ćemo pronaći najbolji način da on bude proračun svih građana. Ono što mogu istaći je da vaša populacija mora biti prioritet – istakao je dopremijer Kraljević.

Naglasio je i da ne treba postojati bojazan ove populacije u vezi isplate invalidnina zbog povlačenja Prijedloga odluke o izmjenama i dopunama Proračuna FBiH za 2023. godinu iz parlamentarne procedure.

Dopremijer Kraljević izrazio je očekivanje da se uskoro održi novi zajednički sastanak na kojem će biti izneseni konkretniji modeli za poboljšanje prava osoba sa invaliditetom FBiH.     

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

error: Content is protected !!