U protekla tri dana (31.08-02.09) u dvorani Kulturno-sportskog centra “Mladost” u Visokom je održan treći po redu Memorijalni međunarodni rukometni turnir “Edhem Edo Sirčo”, ali po prvi put u organizaciji novoosnovanog Udruženja “Edhem Edo Sirčo”, formiranog u cilju permanentnog očuvanja sjećanja na prerano preminulu bh. rukometnu legendu.

Ovogodišnji turnir je ponudio nekoliko izuzetno zanimljivih rukometnih utakmica te je visočka publika zasigurno mogla uživati u brojnim atraktivnim potezima i akcijama.
Na turniru su u seniorskoj konkurenciji nastupile sljedeće ekipe:

– RK “Bosna Visoko Ekoenergija”,
– RK “Izviđač CO”,
– RK “Borac m:tel”,
– RK “Dubrava”.

Vrijedi istaći da su pored seniora, svoje prijateljske utakmice odigrale i omladinske selekcije iz RK “Bosna Visoko Ekoenergija”, ŠR “Sedmerac” i ŠR “Čelik Junior”.

Prvog dana turnira su snage odmjerili RK “Dubrava” i RK “Borac m:tel” te RK “Bosna Visoko Ekoenergija” i RK “Izviđač CO”.

U prvoj utakmici slavio je RK “Borac m:tel” uvjerljivim rezultatom 34:22, dok je druga utakmica ponudila izuzetno uzbudljiv rukomet gdje su Visočani neočekivano pružili jak otpor, ali je na kraju slavio RK “Izviđač CO” rezultatom 29:28.

Drugi dan turnira je donio i nove zanimljive dvoboje, ali i jednu senzaciju. Naime, u prvoj utakmici je RK “Dubrava” odličnom igrom uspjela savladati aktuelnog prvaka Bosne i Hercegovine RK “Izviđač CO” rezultatom 29:25. U drugoj utakmici je RK “Borac m:tel” ponovno bio neprikosnoven te je ubilježio novu pobjedu, ovaj put protiv RK “Bosna Visoko Ekoenergija”, a konačan rezultat glasio je 36:26 u korist RK “Borac m:tel”.

Treći i posljednji dan turnira je započeo dvobojem RK “Dubrava” i RK “Bosna Visoko Ekoenergija” gdje su Zagrepčani, nakon nešto lošijeg prvog poluvremena, uspjeli zabilježiti pobjedu od 10 golova razlike, i to rezultatom 40:30. Posljednji meč je bio prava poslastica za rukometne sladokusce jer su snage odmjerili stari rivali RK “Borac m:tel” i RK “Izviđač CO”. Ljubušaci su dobro ušli u utakmicu, ali su u drugom poluvremenu Banjalučani dodatno podigli razinu igre te je, nakon zadnjeg sudačkog zvižduka, rezultat na semaforu glasio 35:28 u korist Banjalučana.

RK “Borac m:tel” se na ovogodišnjem turniru svakako pokazao u najboljem svjetlu te je sa svim upisanim pobjedama zasluženo osvojio prvo mjesto.

Dodijeljene su i individualne nagrade najboljim pojedincima na turniru.

Najbolji strijelac turnira je Amar Herić iz RK “Bosna Visoko Ekoenergija” s 25 postignutih pogodaka u tri odigrane utakmice, dok je za najboljeg golmana proglašen Faris Žiga, također iz RK “Bosna Visoko” Ekoenergija. Titulu najboljeg igrača ponio je odlični srednji bek ukrajinske reprezentacije i novo pojačanje RK “Borac m:tel”, Vladyslav Zalevskyi.

Udruženje “Edhem Edo Sirčo” se zahvaljuje svim sponzorima i prijateljima turnira te se sa vrlo dobrim utiscima okreće narednom memorijalnom turniru koji će se odigrati u čast bh. rukometnog velikana Edhema Ede Sirče čiji će lik i djelo nastaviti živjeti kroz ovaj turnir i ovo udruženje.

Konačan poredak ekipa nakon završenog 3. Memorijalnog međunarodnog rukometnog turnira “Edhem Edo Sirčo”:

1. RK “Borac m:tel”,
2. RK “Dubrava”,
3. RK “Izviđač CO”,
4. RK “Bosna Visoko Ekoenergija”

Izvor: Visoko.co.ba

Foto: Facebook/bosnaekoenegijavisoko

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!