Kada je prije više od 40.godina (1979.god) odletio „preko bare“ u nepoznato, Marinko Luburić s Vitaljine (Hrašljani) nije možda ni slutio da će u jednom sportu doseći vrhunac. Naime, u nedjelju 31.srpnja 2022.godine u američkoj saveznoj državi Illinois održana je svečanost pod nazivom „Dan Taekwondoa“. Tom je prigodom Marinko Luburić, Ljubušak rođen na Vitaljini dobio veliko priznanje za svoj dugogodišnji rad. Predsjednik USNTF (Američka taekwondo federacija) uručio mu je crni pojas 9-dan.

Tom nam je prigodom Marinko iz Chicaga javio: „. Mogu s ponosom reći da sam prvi Hrvat u USA s 9-tim danom. Bilo je svečano. Prisustvovali su i naši Franjevci, što je posebno uveličalo ovaj moj dan. Hvala Bogu što mi je pomogao da dođem do moga cilja“.

Ovih dana Marinko je boravio u rodnom kraju gdje je napravio kuću, kako kaže za svoju dušu, gdje smo s njim i razgovarali o svemu pomalo. O svojim počecima je kazao da je počeo trenirati karate (Shotokan) nakon odsluženja vojnog roka početkom sedamdesetih godina. Par godina kasnije, 1976.godine s Mirom Brežanom i Antom Nižićem počinje s Taekwondoom što će, pokazalo se kasnije, odrediti i njegov životni put.

S treniranjem Taekwondoa nastavio je odmah po dolasku u SAD-e, a sve ostalo je povijest. Za svoj rad u sportu dobio je mnoga priznanja, a još 2013.godine dobio je najveće priznanje u sportu kojim se bavi. Naime, u Las Vegasu, u američkoj saveznoj državi Nevadi 18.listopada 2013.godine održana je ceremonija primanja u Taekwondo kuću slavnih boraca – velemajstora (Taekwondo Hall of Fame). Među izabranima je bio i Ljubušak Marinko Luburić, velemajstor Taekwondoa 7 dan.

Koliko je Marinko cijenjen u svojoj „drugoj domovini“ (SAD) govori i podatak da je predsjednik američke Taekwondo federacije obećao doći na Vitaljinu vidjeti gdje se Marinko rodio, kako je živio i odrastao u hercegovačkom kršu.

Poslušajte što nam je sve rekao Marinko Luburić

Mile Kraljević / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!