U ljubuškoj Gimnaziji nova školska godina uspješno je startala, sve osnovno što je trebalo pripremiti navrijeme je pripremljeno i nastava je počela kako je i planirano. No, u ljubuškoj Gimnaziji u 2023./2024. školskoj godini dogodila se jako značajna novost. Uz opći smjer, sada u njoj postoji i prirodoslovno-matematički.

Upisan jedan odjel

– Još otprije postojao je plan da se uvede prirodoslovno-matematički smjer, a za njim je postojalo i jako veliko zanimanje učenika. Osim toga, vidjeli smo da jedan značajan broj učenika odlazi preko granice, u Metković, kako bi se upisao u prirodoslovno-matematičku gimnaziju. To je bio glavni razlog, ovo je početak, upisali smo jedan odjel, nastavit ćemo s tim i idućih godina te vjerujemo da ćemo imati veći broj učenika u prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji – kaže za portal Večernjeg lista BiH Leopold Mandić, ravnatelj Gimnazije Ljubuški.

Trenutačno je u školi ukupno 308 učenika, u 15 odjela, od kojih su u prvom razredu četiri, s 80 učenika, tri odjela opće gimnazije i jedan odjel prirodoslovno-matematičke gimnazije. Za upis u prirodoslovno-matematičku gimnaziju nisu postojali posebni kriteriji, upisni prag bio je isti kao i za opću gimnaziju, potrebno je najmanje 45 bodova. Razlika u odnosu na opću gimnaziju je što je u nastavi povećan broj tjednih sati iz matematike, fizike i informatike. Međutim, prirodoslovno-matematička gimnazija dobra je osnova onim učenicima koji se žele upisati na neki tehnički fakultet. No, ravnatelj Mandić dodaje kako bi se uskoro mogla dogoditi još jedna novost u ljubuškoj Gimnaziji, a to je da se osnuje i sportska gimnazija.

– Poznato je da je Ljubuški grad sporta, imamo profesionalnih sportaša kojima je teško uskladiti treninge i obveze u školi, nastavi, učenju i zamisao je da u skorašnjoj budućnosti ponudimo tim učenicima jedan odjel sportske gimnazije. To bi bila gimnazija koja bi im dala kudikamo više mogućnosti za bavljenje sportom i da, kroz nastavu, omogući još dodatnih sportskih aktivnosti, da se rasterete nekih predmeta koji nisu toliko značajni za profesionalnog sportaša – objašnjava za Vecernji.ba ravnatelj Mandić.

Nastava se izvodi u jednoj, prijepodnevnoj smjeni, što je značajna prednost. Kad je riječ o nastavnom kadru, to je problematika koja prati cjelokupno srednje školstvo u Hercegovini i šire. Većina profesora je iz Ljubuškog, međutim, ima ih i iz susjednih i okolnih mjesta – Čitluka, Međugorja, Čapljine, Gruda…

– Za nekoliko dana imat ćemo podatke gdje su se upisali naši prošlogodišnji maturanti, na kojim su fakultetima. Ono što sada možemo reći je da, nakon prijamnih ispita i državne mature, možemo biti zadovoljni, postigli su zapažen uspjeh. Koliko mi je poznato, od ukupno 76 prošlogodišnjih naših maturanata, svi su pristupili nekom prijamnom ispitu ili državnoj maturi i upisali se na fakultet osim jednog, koji je otišao na rad u Njemačku, ali mu je vjerojatno u planu stanka od godinu dana pa će sljedeće godine i on nastaviti daljnje visokoškolsko obrazovanje. Svake godine otprilike 50 posto naših maturanata završi na fakultetima u Hrvatskoj, a 50% u FBiH, u Mostaru, te manji dio u Sarajevu. Upravo je upis učenika na fakultete najveće i najobjektivnije mjerilo i pokazatelj rada i uspjeha škole te smo time vrlo zadovoljni – naglašava ravnatelj Leopold Mandić.



Obnovljeno prizemlje

Što se tiče stanja školske zgrade, ravnatelj Mandić kaže kako i tu mogu biti zadovoljni. Prije četiri godine obnovljeno je prizemlje, u 2024. godini u planu je nastavak preuređenja i obnove preostalog dijela, tj. kata i potkrovlja. Nakon toga plan, cilj i želja je da se krene u nabavu opreme, nastavnih sredstava i pomagala potrebnih za održavanje nastave.

Večernji list / Ivan Kaleb

error: Content is protected !!