Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predvođena premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem razgovarala je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s predstavnicima Svjetske banke u našoj zemlji. U delegaciji Federalne vlade bili su i dopremijer i federalni ministar financija Toni Kraljević i federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac.

Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima u okviru programa ove međunarodne financijske institucije za razvojnu politiku zdravstvenog sektora. Inače, ovaj program pruža proračunsku podršku za provođenje politika usmjerenih na unapređenje financijske održivosti sistema zdravstvene zaštite i poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga. Cilj ovog programa je unaprijediti financijsku održivost zdravstvenih ustanova. Naglasak susreta je bio na ostvarenom napretku reformskih aktivnosti, a radi povlačenja sredstava za narednu fazu.

Premijer Nikšić je poželio dobrodošlicu delegaciji Svjetske banke, te ukazao na važnost svih reformskih aktivnosti koje provodi Vlada Federacije BiH uz podršku ove međunarodne financijske institucije.

Ministar Rimac je zahvalio predstavnicima Svjetske banke na dosadašnjoj podršci usmjerenoj prema jačanju zdravstvenih sistema i dostupnosti zdravstvene zaštite svima građanima. Upoznao je goste i s aktivnostima koje je Federacija BiH provela u ispunjavanju obaveza, a koje se odnose na provedbu programa financijske konsolidacije i/ili restrukturiranja zdravstvenih ustanova. Također, istakao je opredjeljenje Vlade FBiH u nastavku provođenja ovog programa u skladu s planiranom vremenskom dinamikom.

Na sastanku je istaknuta dobra suradnja Vlade Federacije BiH i Svjetske banke na provođenju programa proračunske podrške za zdravstvene sisteme, ali i drugih zajedničkih projekata. Predstavnici Svjetske banke naglasili su da stoje na raspolaganju Vladi Federacije u nastavku provođenja ovog programa, kao i za nove ideje i aktivnosti.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

error: Content is protected !!