Federalni ministar financija Toni Kraljević izjavio je danas da je Vlada FBiH utvrdila rebalans proračuna za ovu godinu koji će biti upućen u parlamantarnu proceduru po hitnom postupku.  

Kraljević je na konferenciji za novinare u Vladi FBiH u Sarajevu podsjetio da su 25. srpnja ove godine iz parlamentarne procedure, odnosno iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH povučene izmjene i dopune proračuna Federacije za 2023. godinu na doradu.

– One su danas ponovno bile na dnevnom redu Vlade, rebalans je usvojen, prateći Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju proračuna također je usvojen – istaknuo je Kraljević. 

Govoreći o glavnim naglascima i razlozima rebalansiranja proračuna, Kraljević je naveo da se prvi tiče svih tehničkih grešaka koje su se dogodile prilikom silne amandmanizacije, a prilikom usvajanja izvornog proračuna Federacije BiH gdje su mnoga sredstva ostala zarobljena, kao što je to slučaj naprimjer sa nabavkom udžbenika.

– Drugi razlog je izvanredno usklađivanje mirovina u iznosu 3,9 posto, što je nedostajućih 69,6 milijuna KM kako bi se uredno isplatile mirovine za prosinac. Treći razlog odnosi se na izmjene i dopune Zakona na osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, odnosno nedostajućih 67 milijuna KM da bi se isplatile neratne invalidnine za deseti, jedanaesti i dvanaesti mjesec – naveo je Kraljević.

Tu su i kretanja Euribora, odnosno nastojanja ECB da obuzda inflaciju, rekao je Kraljević, dodajući da je Euribor porastao više od 300 posto što je u izravnoj korelaciji s otplatom našeg vanjskog duga, odnosno kamata, te je na toj stavci iznos povećan 62 milijuna KM.

Kraljević je podsjetio i na Zakon o podršci obitelji s djecom, gdje je uvećano 15,6 milijuna KM što se tiče stavke dječjeg doplatka, kao i na to da je s pozicije Službe za zajedničke opće poslove prilikom prvih izmjena i dopuna proračuna skinuto dva milijuna KM koja su trebala ići za Fond solidarnosti.

– Kako je rebalans povučen iz parlamentarne procedure onda smo za djecu oboljelu od cistične fibroze radili preraspodjele kako bi sredstva došla Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Međutim, inkorporirajući ovih dva milijuna, što sam spomenuo, cifra za Fond solidarnosti u ovim izmjenama i dopunama proračuna iznosi 10 milijuna KM s tim da smo povećali još dva milijuna i dvjesto tisuća KM za konsolidaciju i sanaciju zdravstvenih ustanova – naveo je Kraljević.

Izmjene i dopune proračuna, kako je dodao, upućene su u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Kraljević je izrazio nadu da će, kako je rekao, svi podjednako biti odgovorni i u Parlamentu usvojiti ove izmjene i dopune da ne bude zastoja u isplati invalidnina ili mirovina.

error: Content is protected !!