Onda rekoše među sobom: “Ne derimo je, nego bacimo kocke za nju, kojemu će dopasti!” Tako se imala ispuniti riječ Pisma: “Razdijeliše među se haljine moje i za odjeću moju baciše kocke.” I vojnici tako učiniše (Iv 19,23-24).

Tim biblijskim citatom, danas je poznati hercegovački franjevac dr. fra Mario Knezović počeo predavanje “Prokockana šansa- Raj na udaru pakla ovisnosti”, koje je održano u Kulturnom centru Ljubuški u povodu obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca, a koje je priređeno za učenike i profesore SSŠ Ruđera Bošković i Gimnazije Ljubuški.  

Fra Mario je u svome predavanju naglasak stavio na pošast kocke, lakih droga, energetskih pića i drugih opasnih stimulansa za mlade.

„Mladima sam želio reći da sve u životu, pa tako i ovisnost, počinje s onom jednom – probat ću, pa neće meni ništa, samo ću jedanput probati. Na žalost, ta zamka zla pomalo preuzme prevlast i mi postajemo ljudi koji su izgubili svoju slobodu, ulazimo u ono što moramo činiti a nama se ne čini, jer ovisnost je zapravo prisila vanjskog učinka da nama ovlada. Kocka i kladionice danas apsolutno razaraju, ne samo pojedince. Na žalost to je danas jedna društvena bolest. Ako imamo u obitelji kladioničara, patološkog kockara, to je obiteljska bolest. Svi smo ugroženi, raspadaju se brakovi, mladi su nesposobni za zasnivanje obitelji i začetak djece i to postaje jedna pošast kojoj se moramo oduprijeti“, kazao je, među ostalim, za naš radio fra Mario.

Naglasio je kako danas nitko za običnog čovjeka ne želi slobodu, kako nas žele zarobljavati, kako žele da i u društvenom svijetu budemo podložni, da budemo robovi, da budemo šutljiva većina. Istaknuo je da je ista takva ovisnost, da nas ona želi staviti pod svoju kontrolu.

Osvrnuo se i na one koji se bogate na račun neznanja i slabosti običnog čovjeka.

„Neki će kod nas reći pa to je privreda, veliki se novac od toga slijeva u nečije džepove, pa možda bolje da mi to držimo nego neki drugi To su opet đavolska šaputanja i govori koji dugoročno ne mogu spasiti našu mladost, koja je predmet naše ljubavi i interesa. Mi sve moramo učiniti da mladima pomognemo da oni barem shvate da je danas važno promišljati, da nam drugi ne sole pamet lakim obećanjima“, kazao je fra Mario.

Naglasio je kako je i on osobno imao velikih problema zbog članka u kojem je donio podatke o kocki i tome koliko se troši na kocku u Hercegovini i ŽZH. Nakon tog članka koji je objavljen i u njegovoj knjizi „Nisam šutio“ doživio je prijetnje, a u Mostaru mu je oštećen automobil.

Govoreći o opasnosti od energetskih pića i drugih opasnih stimulansa za mlade fra Mario je, za naš radio, među ostalim, kazao:

Vidimo da se u posljednje vrijeme pojavljuju energetska pića koja su užasna. Ona stvaraju ovisnost, ali i uništavaju emocionalni svijet u nama. Kad vi osobi, mladiću, djevojci, sa 16 ili 17 godina pa čak i mlađima uništite svijet emocije oni se ne mogu zaljubiti, ne mogu nikad u životu voljeti, dakle njihov je život besmislen. Oni zapravo postaju meta i poligon za mnoge obračune, bilo što im nudili oni će na to pristati i tako zapravo sami doniraju i financiraju svoju propast“, istaknuo je.

Ponovio je kako ne smijemo šutjeti, kako je bitno govoriti o pošasti kocke, droge, ali i tih novih opijata koji nam uništavaju naše najbolje, našu mladost. Da moramo osigurati mladima da imaju šansu za radostan, smislen i veseo život, kršćanski život, život koji će slijediti Isusa Krista.

Fra Mario je tijekom predavanja svoje izlaganje potkrijepio većim brojem primjera iz života, posebno onima koje je i osobno doživio kao svećenik i kao ispovjednik.

Na kraju je čestitao ravnateljima srednjih škola i svim profesorima što su rekli – moramo djelovati. Također je zadivljen je mladima koji su, kako je kazao, pozorno slušali predavanje te da je osjetio da nisu bili samo slušatelji već i dionici predavanja, da su u njemu sudjelovali svojom emocijom.

Fra Maria je na početku predavanja pozdravio i predstavio ravnatelj Gimnazije Ljubuški Leo Mandić, koji mu je na kraju predavanja i zahvalio u svoje ime, u ime ravnateljice SSŠ Ruđera Boškovića Mile Primorac i u ime svih profesora i učenika tih dviju škola.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!