Vukovar se ovih dana prisjeća najtežih trenutaka u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenoga slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu, a istog dana počinjen je pokolj u Škabrnji, te su tim povodom u brojnim mjestima gdje žive Hrvati održani prigodni programi.

I ove godine u Ljubuškom su se mnogi prisjetili žrtve Vukovara i Škabrnje. Nakon cjelodnevnog paljenja svijeća velik broj ljudi se okupio na svetoj misi u crkvi sv. Kate koju je predvodio fra Andrija Majić, svećenik s Humca. Po završetku svete mise vjernički puk u mimohodu se uputio kroz grad uz taktove humačke Limene glazbe noseći svijeće u rukama i veliki transparent Vukovara.

Kolona se nakratko zaustavila kraj spomenika koji je podignut u spomen na dvoje djece i ženu koji su poginuli u raketiranju Ljubuškog, Članica humačke Frame pročitala je prigodni recital, a za njihovu žrtvu pomolio se fra Andrija Majić, a potom se uz molitvu zaputilo do trga dr. Franje Tuđmana gdje su zapaljene svijeće u spomen na Vukovar i Škabrnju.

Prigodni program na trgu uveličali već spomenuti framaši župe Humac, ministranti i Limena glazba Humac, koja je na početku odsvirala „Lijepu našu“, te na kraju pjesmu „Vukovar“. Klub navijača Sinovi, suorganizator ovog događaja je na kraju priredio bakljadu.

Mile Kraljević/Radio Ljubuški

error: Content is protected !!