Omiljeni dječji svetac Sveti Nikola danas je posjetio korisnike Doma za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju „MARIJA – NAŠA NADA“ u Širokom Brijegu. Proslava je započela svetom misom, a nastavljena podjelom poklona i prigodnim programom kojem je među ostalima nazočila i dopredsjednica Vlade i ministrica financija Županije Zapadnohercegovačke Blagica Leko.

Ministrica Leko ovom prigodom se upoznala s radom ustanove koja egzistira već gotovo 20 godina. Mario Karačić, ravnatelj Doma „Marija naša nada“ ministrici je predočio program rada ustanove, poteškoće s kojima se susreću, kao i planove koje imaju za naredno razdoblje.

Ministrica Leko je pohvalila rad Doma, čestitala rukovodstvu na uspješnom prevladavanju svih poteškoća s kojima su se susretali u proteklom razdoblju, te izrazila nadu kako će ih ubuduće biti manje. Istakla je kako je cilj Vlade Županije Zapadnohercegovačke u narednom razdoblju povećati izdvajanja proračunskih sredstava za ustanove ove vrste  na području županije, a sve s ciljem osiguranja kvalitetnije usluge njihovim korisnicima.

Podsjetila je na činjenicu da je iz niza već ranije donesenih Odluka i Zaključaka vidljivo kako je briga o ranjivim kategorijama, a posebice djeci i mladima s poteškoćama u razvoju visoko među prioritetima Vlade Županije Zapadnohercegovačke. Samo za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju u Domu za djecu ometenu u tjelesnom ili psihičkom razvoju ,,Marija naša nada“ Široki Brijeg iz ovogodišnjeg je proračuna izdvojeno 66.000 KM.

Budući da je prosinac mjesec darivanja, a posjeta organizirana na blagdan svetog Nikole, ministrica Leko je ovom prilikom iznos planiran za božićni domjenak donirala kao simboličan doprinos djelatnika Ministarstva financija ŽZH radu ove ustanove.

-Iako nije mnogo, ova donacija je od srca, poručila je ovom prilikom.

Inače, Dom za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju „MARIJA – NAŠA NADA“ ustanova je za rehabilitaciju djece s oštećenjem kognitivnog i/ili motoričkog razvoja. Otvoren je 05. rujna 2004. godine kao plod suradnje Udruge „Mir i dobro“ iz Italije, Fondacije “Don Carlo Gnocchi”, Udruge „Međunarodno Kumstvo Djetetu Herceg Bosne“ iz Širokog Brijega, Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Nada“ iz Širokog Brijega i Općine Široki Brijeg, a uz podršku fra Joze Zovke kao idejnog začetnika. Od osnutka do danas Dom pruža usluge korisnicima s područja Zapadnohercegovačke županije. U Domu za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju „MARIJA – NAŠA NADA“ djeca s tjelesnim i psihološkim poteškoćama, uz primjenu specifičnih metoda i tretmana, uključena su u različite skupine. 

Fena

error: Content is protected !!