Sredstva za jednokratne pomoći osigurana su u proračunu Grada Ljubuškog te će se isplatiti svim umirovljenicima koji ispunjavaju uvjete propisane ovom odlukom u iznosu od 100 konvertibilnih maraka – navodi se u odluci

Umirovljenici koji primaju iznos najniže mirovine, korisnici Federalnog zavoda MIO s područja Ljubuškog i ove godine mogu računati na jednokratnu novčanu pomoć od Grada u povodu nadolazećih blagdana. Isplati prethodi odluka o isplati jednokratne novčane pomoći umirovljenicima Grada Ljubuškog u povodu nadolazećih blagdana 2023. godine koju bi na sjednici Gradskog vijeća Ljubuški trebali usvojiti vijećnici. Navedenom odlukom propisuju se visina, uvjeti i postupak isplate jednokratne novčane pomoći umirovljenicima.

Mali znak pažnje

Sredstva za jednokratne pomoći osigurana su u proračunu Grada Ljubuškog te će se isplatiti svim umirovljenicima koji ispunjavaju uvjete propisane ovom odlukom u iznosu od 100 konvertibilnih maraka – navodi se u odluci. Nadalje stoji kako pravo na naknadu imaju umirovljenici koji kumulativno ispunjavaju sljedeće uvjete: imaju prebivalište na području Grada Ljubuškog; korisnici su najniže isplaćene mirovine u Federaciji BiH, koja će biti u isplati za prosinac 2023. godine; nalaze se na listi korisnika najniže isplaćene mirovine koju je sastavio Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje te će biti u isplati za prosinac 2023. godine. Utvrđeni iznos jednokratne pomoći Grad Ljubuški će sukladno zaključenom sporazumu uplatiti na bankovni račun Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje koji će iste isplatiti umirovljenicima. Isplata jednokratne pomoći izvršit će se uz isplatu mirovina za prosinac putem Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Kako je navedeno u obrazloženju, ova odluka se donosi radi financijske pomoći umirovljenicima Grada Ljubuškog koji su korisnici minimalne mirovine u Federaciji Bosne i Hercegovine, a za njezinu realizaciju nadležni su gradonačelnik te nadležne Gradske službe koje će izvršiti evidenciju i isplatu sredstava. Inače, inicijativu o isplati jednokratnih novčanih pomoći umirovljenicima s najnižim mirovina prošle godine je pokrenuo gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić istaknuvši tom prilikom kako je vodstvo Grada na ovaj način željelo pružiti mali znak pažnje sa svoje strane prema ovoj populaciji.

Pogođeni inflacijom

Prošle godine “božićnicu” je dobilo oko 2000 umirovljenika s područja ovog grada te su prilikom izrade gradskog proračuna za 2023. godinu osigurana sredstva za ovu godinu. Ova inicijativa naišla je na odobravanje umirovljenika jer su oni s najnižim mirovinama najviše pogođeni inflacijom i konstantnim rastom cijena osnovnih životnih namirnica. Grad Ljubuški je prvi u Federaciji BiH krenuo s ovom inicijativom, a za očekivati je da će njihovu praksu usvojiti i ostale jedinice lokalne samouprave. Podsjetimo, prema podacima Federalnog zavoda MIO, najniža mirovina iznosi 538,27 KM, a prima je više od 350.000 umirovljenika.

Večerni list / Marija Medić Bošnjak

error: Content is protected !!