” Ovu 2024. godinu u kojoj Muzej Franjevačkog samostana sv.Ante Padovanskog na Humcu slavi svoju 140. obljetnicu počinjemo manifestacijom Noć muzeja koja se održava večeras od 19 sati. Svake godine nas iznenadi broj posjetitelja u ovoj manifestaciji, očekujemo ih i večeras. Uz muzej posjetitelji mogu razgledati postav galerije Majka i izložbu križeva iza oltara u staroj crkvi, uz to u suradnji sa Udrugom likovnih umjetnika Šipak iz Ljubuškog za djecu u dvorani vanjskog oltara organiziramo radionicu izrade glinenih posudica” kazao je u najavi događaja za Radio Ljubuški fra Dario Dodig, humački gvardijan i župnik.

Najavio je i održavanje stručnog simpozija u sklopu obilježavanja 140. obljetnice kojeg planiraju organizirati ove jeseni ali i planove za proširenje muzeja uz predstavljanje drugog postava zbog velikog broja eksponata koje su dosad bili deponirani u samostanu, uz tematske izloške filatelije i numizmatike.

Noć muzeja ’24

Humački muzej i zbirka umjetnina “Majka”

Petak, 26. siječnja 2024. od 19,00 do 22,00 sata.

Zadnji petak u mjesecu siječnju rezerviran je za događaj pod nazivom “Noć muzeja” povodom kojeg se mogu besplatno razgledati muzejski postavi i zbirke. Tako i ove godine imate priliku posjetit muzej na Humcu i zbirku umjetnina “Majka”.

Arheološki Muzej na Humcu baštini primat najstarije institucije tog tipa u BiH, osnovan još 1884. godine. U muzeju su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine, koji kronološki pripadaju razdoblju od gornjeg Paleolitika do kasnog srednjeg vijeka, u jednom vremenskom rasponu od gotovo 16 000 godina. Najbrojniju zbirku nalaza čine predmeti s obližnjeg rimskog vojnog logora na Gračinama. U Muzeju je izložena i tzv. Humačka ploča koju datiramo u razdoblje od 10.-12. st., a predstavlja najstariji pisani trag hrvatskog jezika na području današnje Bosne i Hercegovine.

U sklopu Franjevačkoga samostana Humac, Ljubuški, zbirka umjetnina, sa svojim stalnim postavom pod nazivom Majka otvorena je 2004. Ideja o osnutku zbirke potječe od dr. fra Ljudevita Rupčića i dr. fra Viktora Nuića.

Glavni motiv stvaranja i izlaganja za javnost ove zbirke jest davanje značaja ženi, majci, produbljenje smisla majčinstva, prijenosa ljudskog života po Stvoriteljevu planu, kao i samog života – vrijednosti koje u naše vrijeme doživljavaju dekadenciju bez presedana. Zbirka sadržava oko 250 umjetnina, od čega je gotovo 140 skulptura u raznim materijalima, a ostalo su slike, crteži i grafike.

Cilj manifestacije je informirati javnost o značaju kulturne baštine u oblikovanju identiteta zajednice te o ulozi muzeja u njezinom očuvanju.

error: Content is protected !!