Povodom Dana sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega i Dana sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja, danas je u Širokom Brijegu položen vijenac i zapaljene svijeće te je održana kratka prigodna molitva za sve stradale žrtve.

Vijenac su položili i svijeće zapalili predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Daniela Perić, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladen Begić, ministar pravosuđa i uprave Vjekoslav Lasić, zatim izaslanstvo Grada Širokog Brijega predvođeno gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH te predstavnici braniteljskih udruga.


Nakon intoniranja hrvatske himne „Lijepa naša“, održana je kratka molitva koju je predvodio vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva fra Leo Petrović i 66 subraće, fra Miljenko Mića Stojić.


Podsjetimo, Grad Široki Brijeg je 7. veljače proglasio Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk, dok je Županija Zapadnohercegovačka taj dan proglasila Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja.


Svete mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju u nedjelju 4. veljače, a na sam dan obljetnice, u utorak 7. veljače 2024. godine, molitvom pred ratnim skloništem u kojem je ubijeno i spaljeno 12 franjevaca, započinje program obilježavanja ove tužne obljetnice. Nakon molitve pred grobom u kojem su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca, služit će se sveta misa u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu.

error: Content is protected !!