Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas posjetio je danas Županiju Zapadnohercegovačku, te je tom prigodom održao radni sastanak sa predsjednikom Vlade Predragom Čovićem i ministrima u Vladi Županije Zapadnohercegovačke.

Razgovaralo se o nastavku suradnje na projektima i programima od zajedničkog interesa, s posebnim naglaskom na važnost jačanja prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u okviru europskih fondova, što će u konačnici omogućiti bolju kvalitetu svakodnevnog života svih građana Županije Zapadnohercegovačke.


Predsjednik Čović se zahvalio Vladi Republike Hrvatske i posebno Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na dosadašnjoj potpori projektima koji su od značaja za naše institucije, gradove i općine, te naglasio kako očekuje da će se dosadašnja odlična suradnja nastaviti i u sljedećem razdoblju. Predsjednik je istaknuo važnost prepoznavanja potreba te pružanja potpore onim projektima koji su važni za život građana Županije Zapadnohercegovačke, izrazivši nadu da će i ubuduće nadolazeći projekti biti prepoznati i potpomognuti. Radi se o hvalevrijednim projektima koji pokrivaju različite sfere društvenog života u cilju poboljšanja uvjeta života naših građana, od područja obrazovanja, zdravstva, kulture, športa do poduzetništva i poljoprivrede.


Danas smo razgovarali o zajedničkim projektima koje su Središnji državni ured i Vlada Republike Hrvatske do sada podržavali i koji su najčešće bili realizirani preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Zahvaljujem se na dosadašnjoj potpori, kao i na potpori na svim onim projektima koje planiramo kandidirati u budućnosti. Prošle godine potpisani su ugovori za nove projekte, čija ukupna vrijednost samo za našu Županiju iznosi oko 550.000,00 eura. Ove godine smo kandidirali više projekata i stoga očekujemo još značajniju financijsku potporu. Ali, ono što je najbitnije, to je značajna potpora svih institucija Vlade Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda, regionalnih agencija, županija te regionalnih i lokalnih samouprava, našoj Županiji odnosno cijeloj Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji. Taj put će od nas zahtijevati značajne napore, kako bismo ispunili sve uvjete koje Europska unija stavlja pred nas kao Vladu. – rekao je predsjednik Čović.


Državni tajnik Milas izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom te istaknuo da je razvoj suradnje Županije Zapadnohercegovačke i Ureda usmjeren ne samo na Hrvate, nego i na sve žitelje Bosne i Hercegovine.


Razgovor koji smo vodili sa članicama i članovima Vlade Županije Zapadnohercegovačke ulijevaju povjerenje da će suradnja koju smo do sada imali u budućnosti biti unaprijeđena zbog svega onoga dobrog što nas čeka. Predsjednik je spomenuo najavu predsjednice Europske komisije o skorom otvaranju pregovaračkog procesa pristupa Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Hrvatska, koja je sada već 11 godina članica Europske unije, u svom pregovaračkom procesu koji je bio daleko najteži od svih zemalja članica, doista je ispunila kriterije kakve je teško bilo zamisliti. U cijelom tom putu imate svoj narod s druge strane granice koji će vam biti od pomoći i koji će biti uz vas. Mogućnosti članstva u Europskoj uniji doista su neslućene. To možete vidjeti u infrastrukturnim, ali i u svim projektima koji se posljednjih godina realiziraju u Republici Hrvatskoj i koji su najviše upućeni na mlade i djecu i na njihovu budućnost. Drago mi je da ste mjerama i aktivnostima koje ste poduzeli omogućili i potaknuli mlade obitelji da ostaju u ruralnim krajevima, da otvarate dječje vrtiće, a Središnji državni ured i Vlada Republike Hrvatske bit će vam i dalje u tome vjeran partner. Suradnja u realizaciji tih projekata doista je važna da ljudi osjete da nisu sami. Mogu zahvaliti svima u Županiji Zapadnohercegovačkoj, ali i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, na želji, volji, entuzijazmu i na svemu što rade. Da nema njih, ne bi bilo ni projekata ni suradnje, tako da ih potičem da i dalje budu ustrajni u tome, da se javljaju Središnjem državnom uredu, koji će biti uz vas kao netko tko vas uvažava prije svega na onoj ljudskoj razini, a onda i po onome što nam Ustav propisuje. Niste sami. Kao što smo zajedno gradili slobodu, tako ćemo zajedno graditi i prosperitet i dobrobit hrvatskog naroda. – istaknuo je Milas.


Nakon sastanka u zgradi Vlade, izaslanstva su se uputila u posjet Uredu Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

Tijekom posjeta predstavljen je rad Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke i teme vezane za kontekst europskih integracija u Bosni i Hercegovini. Dogovorena je podrška oko pristupanja BiH Europskoj uniji koja zahtijeva intenzivnu podršku i suradnju s Republikom Hrvatskom kako bi se prevladali različiti izazovi i ostvarili potrebni reformski procesi. U tom kontekstu, uloga Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i suradnja s Uredom Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije mogu biti od ključne važnosti za promicanje zajedničkih interesa i osiguranje potrebne podrške.

U sklopu radnog posjeta Županiji Zapadnohercegovačkoj, predsjednik Čović i državni tajnik Milas zajednički su obišli neke od infrastrukturnih projekata koje je Središnji državni ured podržao, a među kojima se, kao dobar primjer razvoja malih obiteljskih gospodarstava i ostanka mladih obitelji na ovim prostorima, istaknula Sirana Llaeth u Jarama kod Širokog Brijega.

Vlada Županije Zapadnohercegovačke

error: Content is protected !!