Danas je platou ispred trgovačkog centra „Namex 27“ u Ljubuškom održan skup u okviru kampanje “Poštuj život, ne oružje”, pokrenute kao odgovor na povećani broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem.

Kampanja je podržana kroz projekt „Prevencija i smanjenje posjeda iligalnog oružja u BiH“ kojeg financiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i EU, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih naroda (MPFT), a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH.

Današnja kampanja u Ljubuškom počela je obraćanjem nazočnima Mile Ćavar, više inspektorice u sektoru kriminalističke policije MUP-a ŽZH, koja je pojasnila kampanju i njezine ciljeve.

Nakon toga policijski službenici MUP-a ŽZH razgovarali su s nazočnim građanima i odgovarali na njihova pitanja.

Uslijedio je zanimljivi kviz s polaznicima, čime je i završila današnja kampanja.

U kampanji sudjeluje svih 10 županijskih ministarstava unutarnjih poslova u FBiH, MUP Republike Srpske, te Policija Brčko distrikta BiH, uz kontinuiranu informiranost Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH.

Kroz događaje koji se održavaju širom Bosne i Hercegovine, uz razgovor s policijskim službenicima, građani i građanke, kao i mladi i djeca će imati priliku da čuju nešto više o samom projektu. Poseban akcenat je na dobrovoljnoj predaji nelegalnog oružja, čime sprječavamo tragične slučajeve, dok neodgovornim vlasništvom dovodimo u opasnost sve u njegovoj blizini.

Većina relevantnih zakona u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog tko dobrovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu, tako da se određeno oružje može dobrovoljno predati nadležnoj policijskoj agenciji u BiH, uz određene uvjete u zavisnosti od mjesta prebivališta. Ovo je i jedna od ključnih poruka trećeg vala kampanje “Poštuj život, ne oružje”.

Nakon predavanja policijskih službenika o ovoj važnoj temi za bh. društvo, bit će upriličen razgovor i kviz za djecu i mlade o njihovim stavovima i poznavanju ove problematike.

Osim u Ljubuškom, javni događaji promocije kampanje podizanja svijesti o opasnostima SALW-a održani su u Sarajevu, Konjicu, Brčkom, Travniku, Bihaću, Foči, Goraždu, Tuzli, Banja Luci, Tešnju i Orašju, a biće održani u Istočnom Sarajevu, Tomislavgradu i drugim gradovima u BiH tokom februara i marta 2024. godine.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!