– Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i dopremijeri danas su prezentirali informacije o prvoj godini mandata Vlade Federacije BiH koja je ponosna na ostvarenu atmosferu jedinstva, međusobnog povjerenja i korektnih odnosa.

– To smatram najvažnijim uspjehom. Za tri dana navršava se godina dana od formiranja Vlade. Zahvaljujem se ministrima na sinergiji koju smo razvili i hrabrosti da pravimo iskorake ka unapređenju ekonomske, političke i društvene klime u Federaciji BiH – izjavio je Nikšić, prenosi Fena.

U proteklih 12 mjeseci, naglasio je, Federacija je bila pokretač niza procesa koji su se odrazili na državnoj razini i koji su omogućili otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Među najznačajnijim rezultatima istaknuo je da je usvojen set energetskih zakona na osnovu kojih je stvoren uvjet za snažan zamah razvoja sektora zelenih tehnologija i omogućavanje benefita teg procesa.

– Doveli smo najveću poslijeratnu energetsku rudnu investiciju od 450 milijuna dolara, koja osigurava život za neke zapuštene krajeve i otvara stotine novih radnih mjesta u Federaciji. Zatim smo kolektivnim ugovorom osigurali zaštitu dostojanstva rudara te adekvatna primanja za njih i njihove obitelji – kazao je Nikšić.

Zahvaljujući aktualnoj Vladi usvojen je Zakon o civilnim žrtvama rata što predstavlja „ponos s moralnog i političkog aspekta“.

– Prva smo Vlada u svijetu koja je za djecu, koja su rođena iz jednog čina nasilja i zla, osigurala prava i poštovanje koje oni zaslužuju. Prvi put majke povratnice, studenti povratnici u Federaciji su dobili porodiljske naknade odnosno jednokratnu podršku – rekao je Nikšić.

Napomenuo je da se u protekloj godini više puta omogućio i rast mirovina i da slijedi proces fiskalizacije i da je ključna upravo financijska reforma.

Autor: FENA

error: Content is protected !!