Vlada Federacije BiH na jednoj od svojih posljednjih sjednica, a na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida proteklog rata utvrdila je osnovicu za isplatu mjesečnih novčanih naknada dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članovima njihovih obitelji za 2024. godinu u iznosu od 772,12 KM.

Osigurana sredstva

Osnovica je prošle godine, u skladu s odlukom Vlade FBiH, iznosila 758,47 KM. Kako su objasnili iz Vlade FBiH, po ovoj osnovici utvrdit će se visina mjesečnih novčanih iznosa za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji za 2024. godinu u skladu sa Zakonom o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji.

Osnovica za isplatu mjesečnih novčanih naknada dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članovima njihovih obitelji sa 758,47 KM uvećana je na 772,12 KM, a za invalidnine s 945,49 na 962,51 marku

Za realizaciju ove odluke u proračunu Federacije BiH za ovu godinu osigurana su sredstava u iznosu od 18,077.500 KM. Također, utvrđen je koeficijent 1 za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članovima njihovih obitelji za ovu godinu. – Na osnovi ovog koeficijenta i utvrđene osnovice za mjesečne novčane naknade za ovu godinu, utvrdit će se visina mjesečnih novčanih primanja dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji za 2024. godinu, u skladu s odredbama Zakona o pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji – naveli su iz Vlade FBiH. Na istoj sjednici utvrđena je i osnovica za određivanje visine mjesečnih novčanih naknada korisnika braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH za 2024. godinu (invalidnina) u iznosu od 962,51 KM.

– Po ovoj osnovici utvrdit će se visina mjesečnih novčanih naknada osobnih i obiteljskih invalidnina u Federaciji BiH za 2024. godinu u skladu s odredbama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, kao i za korisnike prava braniteljsko-invalidske zaštite koji su to pravo stekli do 6. travnja 1992. godine, u skladu s odredbama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji – naveli su iz Vlade Federacije BiH te istaknuli kako su za realizaciju ove odluke osigurana sredstva u proračunu BiH za 2024. godinu u iznosu od 281,574.500 KM. Za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada korisnicima braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH (invalidnina) za 2024. godinu također je utvrđen koeficijent 1.

Na osnovi ovog koeficijenta i utvrđene osnovice za mjesečne novčane naknade za 2024. godinu utvrdit će se visina mjesečnih novčanih primanja osobnih i obiteljskih naknada korisnika prava braniteljsko-invalidske zaštite.

Novčana naknada

Tijekom 2023. godine osnovica za određivanje visine mjesečnih novčanih naknada korisnika braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosila je 945,49 KM. Vlada je utvrdila i mjesečnu novčanu egzistencijalnu naknadu razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za ovu godinu u iznosu od 5,09 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama.

– Na osnovi utvrđenog iznosa i koeficijenta iz članka 27. stavka 3. Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, utvrdit će se visina mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji u 2024. godini u skladu s odredbama ovog zakona – zaključili su iz Vlade FBiH te dodali kako su za realizaciju ove odluke osigurana sredstva u visini  od 61,670.100 KM.

Autor: Marija Medić-Bošnjak | Večernji list


error: Content is protected !!