U prepunoj dvorani hotela Bigeste u Ljubuškom u petak 10.svibnja održano je predstavljanje monografije “Ljubuška rukometna priča” dugogodišnjeg sportskog djelatnika i novinara Nikice Šiljega.

Očekivano veliko zanimanje posjetitelja za ovo bogato izdanje posvećeno sportskoj povijesti Ljubuškog rezultiralo je prepunom središnjom dvoranom. ” Pa mislim da je to stvar opće kulture, ne bih ovo nikako propustio kazao je za Radio Ljubuški komentirajući predstavljanje jedan od posjetitelja ” Ovo što smo uspjeli sa rukometom je veliko, nadam se da ćemo i nastaviti a po onom što sam i večeras vidio sigurno hoćemo!” dodao je.

U programu predstavljanja monografije koja na 504 stranice sa bogatom foto galerijom prati 68. godišnju povijest igranja rukometa u Ljubuškom sudjelovali su Toni Kraljević predsjednik RK Izviđač Agram najtrofejniji predsjednik Izviđača sa pet osvojenih naslova prvaka rukometaša i osvojena dva kupa koji je u svom obraćanju čestitao autoru na predanošću pri izradi ovog djela koje će kako je istaknuo

” Kao izniman literarni trofej koji kaligrafski resi i kompletira jedinstvenu i posebnu rukometnu priču, ravnopravno s osvojenim odličjima od danas krasiti police našeg kluba. “

Dugogodišnji rukometni djelatnik i sveučilišni profesor i nekadašnji rukometaš Mustafa Demir u svom obraćanju prisutnima kazao je kako je ova monografija probudila u njemu sjećanja na zajedničke susrete na sportskim terenima sa rukometašima iz Ljubuškog “Bez ikakve dileme ova monografija je na ponos svim generacijama Ljubuških rukometaša i rukometašica, brojnim vrijednim sportskim radnicima Ljubuškog i svim stanovnicima Ljubuškog. Knjiga “Ljubuška rukometna priča” je djelo koje po svom sadržaju i obimu, u doslovnom smislu riječi predstavlja enciklopediju rukometa. Autor na izuzetno stručan način kao stari novinarski vuk na prijemčiv način integrira svoje dugogodišnje novinarsko iskustvo, iskustvo sportskog radnika, kojem je ne samo rukomet već i sport u cjelini sastavni dio života” kazao je.

O monografiji je govorio i Miljenko Karačić, dugogodišnji dopisnik Sportskih novina, sportski novinar u mirovini “Stup svakog društva je obitelj, rukometašice i rukometaši Izviđača donijeli su talent za igru koju im je dao Bog, iz obitelji ponijeli u dvoranu radne navike, poslušnost starijemu i želju da u igri u kojoj vrijede jednaka pravila pokažu da su najbolji. Bez Izviđača ovakve knjige ne bi bilo, a bez upornog istraživača svog Izviđača ona ne bi imala dušu.”

Sam autor Nikica Šiljeg koji je na pripremi knjige proveo dugi niz godina, pretražujući knjižnice, arhive, tražeći podatke kroz razgovore sa sudionicima ispričao je kako je materijal sustavno prikupljao dugi niz godina. ” Bilo je dosta teško prikupiti ovaj materijal jer nismo imali sačuvanu arhivu u klubu, ni sam ne mogu izbrojiti koliko sam vremena proveo prikupljajući podatke od Županijske knjižnice u Mostaru i arhive starih novina do Nacionalne i Sveučilišne knjižnice u Zagrebu, ni sam ne brojim koliko sam imao susreta sa nekadašnjim igračima, igračicama, članovima njihovih obitelji.

Uputio je ovom prigodom posebnu zahvalu svima koji su na bilo koji način pomogli pri realizaciji knjige počevši od svoje obitelji, zahvalu na razumijevanju i potpori pri realizaciji monografije predsjedniku kluba gosp. Toniju Kraljeviću, ministrici financija ZHŽ Blagici Leko, gradonačelniku Vedranu Markotiću, predsjedniku gradskog vijeća Tihomiru Kvesiću, svim kolegama sportskim novinarima, rukometašima i rukometašicama, sportskim djelatnicima, svima koji su dali svoj udio u izdavanju monografije.

“Između tvrdih korica ove knjige na 504 stranice ne nalaze se samo informacije i fotografije, ovisno o iskustvu svakog čitatelja korice ove knjige ispunjene su osobnim doživljajima i sjećanjima na pobjede i poraze, treninge, prijateljstva, putovanja, iskidane dresove, ozljede, ispunjene su mrvicama sendvića i uspomenama na mladost i prijatelje” kazala je voditeljica večeri Bjanka Medić .

U glazbenom dijelu programa pokazavši svoj raskošan glazbeni talent nastupila je Lucija Zovko.

Za sve zainteresirane monografija se nakon ove večeri može kupiti u prostorijama RK Izviđač Agram u Gradskoj dvorani u Ljubuškom.

B. Medić / G. Ilić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!