Maturalnom zabavom učenika, koja će se održati večeras, završava nastavna godina u Glazbenoj školi Ljubuški. Bio je to povod za razgovor s ravnateljicom Glazbene škole Ivanom Zrimšek Šaravanjom.

U uvodu razgovora Ivana se osvrnula na proteklu školsku godinu za koju je kazala da je bila sadržajnija, užurbanija i razigranija od prethodnih godina. Naglasila je da je cijela 2023. godina bila u znaku proslave 30. godina djelovanja Glazbene škole Ljubuški, te da su u sklopu proslave održane brojne aktivnosti među kojima je izdvojila veliki broj koncerata, od onih tradicionalnih do zajedničkih i pojedinačnih učenika i djelatnika Glazbene škole na domaćoj i inozemnoj sceni. Također, je izdvojila brojne nastupe učenika Glazbene škole na domaćim i međunarodnim natjecanjima na kojima su ostvarili izvanredne rezultate.

„Tijekom školske godine sudjelujemo i suorganiziramo i mnoštvo drugih događaja, poput festivala, izložbi, promocija, tribina, znanstvenih skupova, tematskih koncerata, tečajeva, stručnih predavanja, majstorskih seminara, gostovanja domaćih i inozemnih umjetnika, suradnju i razmjenu s drugim školama i institucijama, te druge događaje“, dodala je Šaravanja.

Školsku godinu 2023./2024. u Glazbenoj školi pohađala su 194 učenika, od čega 157 Osnovnu glazbenu školu i 37 učenika Srednju glazbenu školu.

Prvi razred OGŠ pohađalo je 28 učenika, drugi razred 33 učenika, treći razred 26 učenika, četvrti razred 21 učenik, peti razred 21 učenik, šesti razred 15 učenika, a prvi razred SGŠ 9 učenika, drugi razred 13 učenika, treći razred 4 učenika i četvrti razred 11 učenika.

Kada je u pitanju interes za instrumente najviše njih je odabralo klavir, u OGŠ 61 učenik, a u SGŠ 12 učenika. U OGŠ 24 učenika su odabrala harmoniku, 21 učenik gitaru, 20 učenika violinu, 10 učenika trubu i 8 učenika flautu, a u SGŠ 8 učenika teorijski smjer, 5 učenika flautu, po 3 učenika klarinet, gitaru i harmoniku, 2 učenika violinu i 1 učenik violu.

Ivana ističe da je jedna od najvećih poteškoća u njihovu radu, već godinama, konstantni nedostatak kvalificiranog nastavnog kadra i to u pravilu instrumentalnih smjerova. Trenutno je u školi na neodređeno vrijeme zaposleno osam profesora, na određeno vrijeme sedam te imaju šest vanjskih suradnika.

„Iako smo unatrag nekoliko godina krenuli u pozitivnom smjeru po rješavanju tog pitanja i postupno počeli popunjavati kadrovske deficite jer su se naši bivši učenici i domaći kadrovi počeli vraćati s diplomama u rukama, u posljednje vrijeme javlja nam se novi problem koji ponovo pogoršava situaciju i vraća nas kadrovski unatrag. Radi se o odlasku naših kvalificiranih kadrova u Glazbene škole u susjednu Republiku Hrvatsku, uglavnom u pogranična mjesta, Metković i Imotski. Pritom raskidaju ugovore o radu na neodređeno u našim školama i zapošljavaju se kao hrvatski državljani, odmah na neodređeno u RH. Kao direktnu posljedicu toga imamo kadrovsku nestabilnost te sve druge poteškoće koje vanjska suradnja u redovnoj nastavi nosi sa sobom. Međutim, da smo prije desetak godina imali samo jednog uposlenog djelatnika mislim da smo napravili ogroman iskorak“, naglašava Šaravanja.

S velikom radošću ističe da je prošle godine šest učenika Glazbene škole upisalo akademiju, a ove godine akademiju će upisati pet učenika.

Kao jedan od problema u radu navodi nedostatak prostora i neprilagođenosti trenutnog prostora u kojem rade njihovim potrebama, ali ističe da su vezano za tu problematiku, Gradskoj upravi Ljubuški, uputili inicijativu za dodjelu lokacije/objekta za izgradnju/rekonstrukciju zgrade Glazbene škole Ljubuški i nada se će se ta inicijativa realizirati što prije.

Kada je u pitanju interes učenika za upis u Glazbenu školu Ljubuški Ivana je zadovoljna odzivom učenika na prvi upisni rok koji je već prošao te dodaje da će imati još dva upisna roka.

Drugi ljetni upisni rok bit će održan 24. lipnja u 10 sati, upisati se mogu učenici drugog i trećeg razreda devetogodišnje škole.

Glazbena škola će organizirati i treći upisni rok koji će se održati sredinom kolovoza.

„Glazbu, pokret, sport, neku vrstu kreativnog izražavanja u životu djeteta ništa ne može nadomjestiti. To je prevažno i svako dijete mora imati priliku i prigodu da se izrazi na jedan od načina koji mu odgovara. Drago mi je da Ljubuški to prepoznaje i drago mi je da mi aktivno sudjelujemo. Dakle, radujem se i pozivam djecu uzrasta koji su završili drugi razred devetogodišnje, oni upisuju pripremni razred za Glazbenu školu i djecu uzrasta koji su završili treći razred devetogodišnje, oni upisuju prvi razred Glazbene škole“, kaže Ivana pozivajući djecu da se upišu u Glazbenu školu ili da izaberu neku drugu zanimljivu fizičku izvannastavnu aktivnost.

Na kraju se zahvalila Kulturnom centru Ljubuški, Gradskoj galeriji i Franjevcima na Humcu koji su im ustupili prostor za različite instrumente da bi završni koncerti maturanata škole bili što bolji. Zahvalila se i publici koja je u velikom broju došla podržati maturante na njihovim završnim koncertima.

Radio Ljubuški

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!