Provedba Zakona o zaštiti obitelji s djecom u vrhu je prioriteta Vlade Županije Zapadnohercegovačke, a da jedinstvena mjera koja podrazumijeva mjesečnu naknadu od 500 KM za treće i svako iduće dijete itekako ima smisla pokazuju podatci o rastu broja višečlanih obitelji na području ove županije.

Prema podacima Ministarstva financija Županije Zapadnohercegovačke, u siječnju 2024. godine za obitelji s troje i više djece je iz županijskog proračuna isplaćeno 910.500 KM, dok je u svibnju taj iznos porastao na 931.000 maraka.

Od samog početka primjene Zakona, odnosno ove demografske mjere zahvaljujući kojoj svako treće, četvrto i iduće dijete do svoje sedme godine života prima mjesečni iznos od 500 KM, a koju Županija Zapadnohercegovačka jedina u Federaciji BiH provodi od listopada 2022. godine iz Proračuna ŽZH je obiteljima s troje i više djece isplaćeno ukupno 17.439.000 KM.

Prema riječima ministrice financija i dopredsjednice Vlade ŽZH Blagice Leko županijskim proračunom za ovu godinu je na stavci koja se tiče spomenute demografske mjere planirano 10.600.000 KM. Međutim, ako broj djece bude veći ista će se korigirati Izmjenama i dopunama Proračuna ŽZH.

Pored naknade za treće i svako iduće dijete Vlada ŽZH sukladno Zakonu o zaštiti obitelji s djecom donijela je Odluku o utvrđivanju visine jednokratne novčane potpore za opremu novorođenog djeteta, kao i Odluku o utvrđivanju visine novčane potpore ženi-majci koja nije u radnom odnosu. Tako jednokratna novčana potpora za opremu novorođenog djeteta ženi majci koja nije u radnom odnosu iznosi 500 KM, dok jednokratna novčana potpora za opremu novorođenog djeteta ženi majci koja je u radnom odnosu iznosi 300 KM. Kada je pak riječ o potpori ženi-majci koja nije u radnom odnosu, ona se u ovoj županiji isplaćuje tijekom 12 mjeseci u mjesečnom iznosu od 350 KM. Samo za mjesec svibanj na temelju spomenute dvije Odluke isplaćeno je ukupno 192.286,67 KM, dok je od početak godine iznos isplaćen iz Proračuna ŽZH u navedene svrhe 947.254,61 KM.

Da je riječ o socijalno osjetljivoj Vladi, navodi ministrica Leko, vidljivo je i iz izdvajanja za ostale socijalne kategorije među kojima su i štićenici kao posebno osjetljiva populacija za koje se redovito izmiruju troškovi smještaja i njege, kao i udomitelji za što je u prvih pet mjeseci izdvojeno 541.867,22 KM.

Kako je vidljivo iz Proračuna ŽZH za 2024. godinu na ovoj stavci osigurano je 1.500.000 KM. Značajna sredstva izdvajaju se i za korisnike stalne socijalne pomoći. Prema podacma ministarstva financija ŽZH, u ove svrhe je u prvih pet mjeseci ove godine isplaćeno ukupno 425.960 KM.

FENA Dejan Jazvić

error: Content is protected !!