I ove godine na blagdan rođenja svetog Ivana Krstitelja i uočnicu obljetnice Gospinih ukazanja u Međugorju održala se međunarodna 33. po redu Hodnja mira od Humca do Međugorja, koja je i ove godine okupila međugorske župljane, vjernike okolnih mjesta i hodočasnike sa svih strana svijeta. Hodnja mira je započela molitvom i blagoslovom hodočasnika jutros oko 6 sati ispred svetišta sv. Ante. Hodočasnike je ispratio  prigodnim riječima humački župnik i gvardijan fra Dario Dodig koji je kazao sudionicima da ponesu mir svojim domovima, da budu nositelji, apostoli mira u mjestima gdje žive.

”Uvijek nam je drago da iz Humca polazi Hodnja mira, hodočašće prema Međugorju uoči samo godišnjice međugorskih ukazanja, gdje se okuplja veliki broj vjernika”, kazao je fra Dario Dodig te svima zaželio dobrodošlicu te Božji blagoslov na putu prema Međugorju, gdje su nekoliko sati kasnije i stigli.

Ispred međugorske crkve svetog Jakova brojne hodočasnike, koje su predvodili međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić i drugi svećenici te Ivan Dragićević, po završetku Hodnje mira s Presvetim oltarskim sakramentom blagoslovio je međugorski župni vikar fra Marin Mikulić.

Hodnja mira obilježena je snažnim pokorničkim naglaskom i molitvom za mir u svijetu te mir među ljduima. Ovu Hodnju mira je 1992. pokrenuo Nijemac Hubert Liebherr. On je, zgrožen nemirima na ovim prostorima, zajedno s još nekoliko prijatelja Međugorja iz inozemstva, pokrenuo ovu Hodnju, vjerujući Gospinim riječima da se krunicom i ratovi mogu zaustaviti.

Željko Marijanović iz Davora je prvi put sudjelovao na Hodnji mira te vjeruje da nije zadnji put.

”Proteklo je kako sam i očekivao. Hodočasnik sam već dugi niz godina. Za Hodnju mira sam čuo od svog prijatelja Ante Vukšića, koji je organizirao i hodočašće s Udbine na koje ide već 11 godina. Ove godine sam i ja bio u tom društvu koje je s Udbine krenulo 15.lipnja rano ujutro. Ne može se to riječima opisati, to se jednostavno treba doći i osjetiti”, kazao je Marijanović, a svoje dojmove podijelila je i Marija Šetula koja je iz Iloka došla u Međugorje.

”Povezana sam s Međugorjem još od djetinjstva, kada sam u našoj crkvi svetog Ivana Kapistrana u Iloku prvi put čula za Gospina ukazanja u Međugorju. Od tada do danas pratimo sva događanja u Međugorju i Gospina ukazanja. Međugorje mi puno znači… Puno toga me opleminilo u Međugorju i duhovno uzdiglo”, kazala je Marija.

Danas na uočnicu Gospinih ukazanja u Međugorju 24. lipnja, u organizaciji župe Krista Kralja Čitluk i udruge „Zavjet Gospi“, održat će se i Zavjetno hodočašće Kraljici Mira. Polazak je ispred župne crkve Krista Kralja u Čitluku u 16 sati.

Izvor: https://radio-medjugorje.com/istaknuto/foto-odrzana-33-hodnja-mira-od-humca-do-medugorja i https://franjevci-humac.net/33-hodnja-mira-humac-medugorje/

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!