Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela Odluku kojom se 11. srpanj 2024. godine, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Dan žalosti se obilježava obveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju je istaknuto da je Odluka donesena radi izražavanja sućuti i suosjećanja s obiteljima žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici. Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike istakli su da će u četvrtak, 11. srpnja u okviru obilježavanja obljetnice genocida u Srebrenici biti klanjana kolektivna dženaza za identificirane žrtve koji će svoj vječni smiraj naći na memorijalnom mezarju u Potočarima. Pozvali su medije i građane u Federaciji BiH da dostojanstveno isprate Dan žalosti.

error: Content is protected !!