Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio je sve koji se pokušavaju pridružiti ruskim snagama u Ukrajini da bi to bila najgora odluka u njihovom životu.

“Dug život je bolji od novca koji vam se nudi za kratak život”, rekao je Zelenskij. Kaže da Ukrajina ima informacije da ruska vojska regrutira plaćenike iz drugih zemalja, ali je rekao da im to neće pomoći.

Ukrajinske snage i dalje drže sva ključna područja, dodao je.

Poslao poruku majkama ruskih vojnika
Novi ruski ročnici odvedeni su kao zarobljenici, rekao je Zelenskij.

“Svaka majka koja zna da joj je sin poslan u rat protiv Ukrajinu treba provjeriti gdje joj je sin. Pogotovo one koje ne mogu stupiti u kontakt sa svojom djecom, one kojima je rečeno da su njihova djeca mrtva, ali nisu dobili tijela. Na internetu su objavljeni brojevi telefona koje možete nazvati i saznati što se dogodilo s vašom djecom. Nismo planirali zarobiti tisuće. Ne treba nam 13 tisuća mrtvih ruskih vojnika. Nismo željeli ovaj rat. Želimo samo mir. I želimo da volite svoju djecu više nego što se bojite svoje vlade”, rekao je Zelenskij.

“Ukrajina nije ista kao 2014. godine”
Zelenskij je zahvalio SAD na dodatnoj vojnoj pomoći, ali je rekao da neće precizirati što novi paket uključuje.

“Ovo je naša obrana. Kada neprijatelj ne zna što može očekivati od nas. Kao što nisu znali što ih čeka nakon 24. veljače. Nisu znali što imamo za obranu niti kako smo se pripremili za napad”, rekao je u svom obraćanju naciji.

Zelenskij je rekao da je Rusija očekivala Ukrajinu kakva je bila 2014. godine, kada je Rusija zauzela Krim bez borbe i podržala separatiste koji su preuzeli kontrolu nad Donbasom. Ukrajina je sada drugačija zemlja s mnogo jačom obranom, rekao je.

Kaže da nije vrijeme za otkrivanje ukrajinske taktike za pregovore s Rusijom. “Raditi više u tišini nego na televiziji, radiju ili na Facebooku. Smatram da je to pravi način.”

Izvor:index.hr

error: Content is protected !!