‘Je li gorivo skupo, koliko je skuplje u odnosu na neki prethodni period? Naravno da je skuplje što je jasno s obzirom na situaciju u svijetu ali trebale bi se neke stvari regulirati s obzirom na odnose naših plaća prema plaćama u drugim dijelovima svijeta.’

‘Jeste skupo, ali što je tu je, ne može bolje. Koliko košta da napunite rezervoar? 185 KM, 3, 4 dana može trajati. Koliko je bilo prije nekih mjesec? Jeftinije je bilo. Moglo se za 150 KM nasuti ali sad trenutno je katastrofalno stanje. Ali što je tu je kažu da će biti i gore’.

“Koliko košta da napunite rezervoar? 200 KM kod mene. Traje mi 7 dana. Koliko je bilo prije mjesec dana? Oko 140 KM.”

‘100 KM otprilike mi sad treba, ranije oko 80. Kako podnosite poskupljenja? Što ću, ne mogu se boriti protiv toga” – kažu građani za N1.

Cijena goriva ne uznemirava samo vozače, nego i nadležne u Energoinvestu.

Generalna direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević kaže “Mi znamo da se od siječnja događaju strašna i radikalna povećanja cijene nafte i goriva, to smo imali sve na našim benzinskim crpkama. I ovakva cijena plina je bila očekivana. U samo zadnja 3 mjeseca, od siječnja do travnja 2022. cijena goriva je povećana za 44%, tako da treba imati na umu da će cijena plina koju imamo sada i gdje je povećanje 21,7 %, važiti naredna 3 mjeseca.”

Iz Energoinvesta navode da Srbija 40% svoga plina nabavlja na burzi, da je ta cijena 4 i po puta veća od cijene koju ovdje imamo od strane Gasprom eksporta; Hrvatska od 1. travnja ima cijenu plina uvećanu za 77%, i njihova nabavna cijena je jedan i po puta veća nego što je cijena koju ima FBiH.

Semir Krehić, direktor sektora Energokomerc ističe da “Hrvatska je to povećanje cijena riješila tako što je PDV na plin  sa 22 smanjila na 5%. pa je to povećanje inicijalno od 77%, 16%, za građane. Srbija je to riješila tako što je ovih 40 % plina koje kupuju na otvorenom tržištu, sufinancira država.”

“U BiH, osnovni razlog za pesimizam je izostanak bilo kakve reakcije domaćih vlasti”, ističe ekonomista Igor Gavran, govoreći o poskupljenjima. Kaže da je u BiH već trebalo doći do pada cijene goriva s obzirom na period pada na svjetskim tržištima, ali se to ovdje još nije dogodilo, jer “kao i uvijek, kasnimo”.

“Svakako da će ovo novo poskupljenje plina imati negativne efekte na formiranje cijena i može doprinijeti novim poskupljenjima. Međutim u aktualnoj situaciji moram reći da je najavljeno poskupljenje ipak mnogo niže nego što su postojale bojazni da može biti i mislim da to dugujemo situaciji da BiH još uvijek nije na listi neprijateljskih zemalja Rusije, pa imamo i dalje osigurano stabilno snabdijevanje. Mislim da će se ta poskupljenja nastaviti sve dotle dok nema reakcija nadležnih vlasti” – kaže Gavran.

Život ogromnog broja građana sveo se na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

“U posljednje vrijeme otkako su poskupljenja i kriza jeste li mogli sebi priuštiti neki luksuz, putovanje ili samo osnovno? Iskreno ne, nisam.

Šta će umirovljenik sebi priuštiti? Ne može ništa.

Ništa pretjerano nikad nije ni moglo ovdje.”

Izvor:N1

error: Content is protected !!