Hrvatska je 2019. dala 480,85 milijuna kuna razvojne pomoći, šest posto više nego godinu prije, a Bosna i Hercegovina je država koja je bilateralno dobila najviše sredstava.

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić u saboru je predstavio izvješće o razvojnoj pomoći Hrvatske za 2019. godinu, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Službena razvojna pomoć Hrvatske tako je u toj godini iznosila 480,84 milijuna kuna, odnosno 6 posto u odnosu na godinu prije i 0,13 posto ukupnog BDP-a. Najveći dio sredstava odnosi se na doprinos Općem proračunu Europske unije u dijelu koji se priznaje kao razvojna pomoć, kao i obavezan doprinos Europskom razvojnom fondu koji je 2019. iznosio 73,5 milijuna kuna, stoji u priopćenju.

Za bilateralne programe i projekte razvojne pomoći izdvojeno je 130,81 milijuna kuna, odnosno 27,27 posto ukupnog iznosa, a provedeno je ukupno 449 projekata.

U susjednoj Bosni i Hercegovini provedeno je 199 projekata, čime je ta zemlja na prvom mjestu po dodijeljenoj bilateralnoj razvojnoj pomoći Hrvatske, priopćeno je. BiH je ukupno dobila 89,06 milijuna kuna.

Osim BiH, kao prioritetna zemljopisna područja izdvojena su i Ukrajina u Istočnom te Jordan u Južnom susjedstvu. Hrvatska je sredstvima podržala Inicijativu za gospodarsku otpornost Europske investicijske banke usmjerenu na zemlje na migrantskoj ruti, kao i EU mehanizam za izbjeglice u Turskoj.

Hrvatska je 2019. pomogla i Jemenu, Iranu, Mozambiku te Albaniji pogođenoj potresom, dodaje se u priopćenju.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!