U Hrvatskoj raste broj novozaraženih koronavirusom i postotak pozitivnih među testiranima. Novih je slučajeva zaraze 658, a udio pozitivnih prešao je 11 posto. Nažalost, preminulo je još 15 oboljelih. Na bolničkom je liječenju 738 pacijenata, što je šest manje nego jučer. Na respiratoru su 72 osobe, odnosno četiri manje nego jučer.

Noćas oko HNK bez okupljanja mladih, pojačane policijske ophodnje

Ovaj tjedan bilježimo 15 posto više novih slučajeva zaraze nego prošli. Stožer je stoga najavio stroži nadzor neformalnih javnih okupljanja. Policija i prometni redari dežurali su sinoć oko HNK, ne dopuštajući okupljanje mladima.

Bandićev sprovod – prebacivanje odgovornosti

U Stožeru ponovno pozivaju na oprez. Upozoravaju da pojava novih sojeva u trenutku može preokrenuti dobar status. Iz Stožera su komentirali i sprovod Milana Bandića na kojem se okupio velik broj građana; ističu kako je odgovornost na organizatoru – Gradu Zagrebu.

Iz zagrebačkog Stožera poručuju da su odgovorno pripremili sprovod.

– Ovo je drugi put u povijesti hrvatske države da u mandatu umire treća izvršna osoba u ovoj državi. Dopustite, u okviru epidemioloških mjera, racionalno, poslovno, epidemiološki – sve smo odradili, komentirala je u petak Olivera Majić, načelnica Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se sinoć i na svoju izjavu uoči sprovoda “da virus nije šampion skoka u dalj”. Rekao je da ta njegova izjava, može sada reći, možda i nije bila primjerena, ali je bila odgovor na jedno drugo događanje kojemu je svjedočio.

Tko ne mora u samoizolaciju?

Kad je riječ o izolaciji, mijenjaju se pravila, doznali smo ovaj tjedan. Osobe koje su cijepljene protiv bolesti Covid-19 s dvije doze više ne moraju u samoizolaciju ako su bile u kontaktu s oboljelom osobom. 

Loše stanje u Čečkoj

Prema 14-dnevnoj incidenciji na četvrtom smo mjestu u Europskoj uniji, iza Finske, Njemačke i Danske, a najlošije stoji Češka. U Hrvatskoj najvišu incidenciju bilježi Dubrovačko-neretvanska, najnižu Istarska županija.

Češka je jedna od trenutačno pandemijom najpogođenijih zemalja u svijetu. Uz stroge zaštitne mjere, vlada je odredila obvezno testiranje u svim tvrtkama s više od 50 zaposlenika. Predviđa se da će u sljedeća dva tjedna tako biti testirano više od 2 milijuna ljudi. Bolnice su pretrpane – u njima se od bolesti Covid-19 liječi gotovo 8300 pacijenata, te je vlada zatražila pomoć od Njemačke, Švicarske i Poljske. 


Problemi s cjepivom

Nakon što je Italija blokirala isporuku AstraZenecina cjepiva Australiji – Rim je poručio kako nije riječ o neprijateljskom činu, nego da farmaceutske kompanije moraju poštovati potpisane ugovore. Australija je zatražila od Europske komisije da razmotri tu odluku. Zbog problema s nabavom cjepiva – u Europskoj uniji dosad je cijepljeno samo oko 23 milijuna stanovnika od njih gotovo 450 milijuna.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!