Predsjednik Udruženja imunologa Bosne i Hercegovine Jasenko Karamehić prije nekoliko dana je napisao oštro pismo premijerima vlada bh. entiteta Federacija BiH i Kantona Sarajevo, u kojem je izrazio ogorčenost jer cijelim tijekom korona krize nijedan njihov krizni stožer u svom sastavu nije imao imunologa.

To nije bio prvi put, jer je ovaj stručnjak, koji je obrazovanje, osim u BiH, stjecao i u SAD-u, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, te je odlukom američke vlade dobio i prestižnu stipendiju Fullbright za čuveni Univerzitet Yale, pisma slične sadržine slao i ranije, no, kako tvrdi, nikada ni na jedno nije dobio odgovor, dok je imunologe, po pravilu, malo tko šta pitao u ratu protiv korona virusa.

Karamehićev povod za reakciju je jasan – bez imunologije nema uspješne borbe protiv zdravstvene pošasti koja više od godinu hara planetom. Imunologa nema čak niti u timu koji je Vlada FBiH formirala za pregovore o nabavci cjepiva, što je, kako tvrdi Karamehić, nečuveno.

”Nažalost, premijer (Vlade FBiH Fadil) Novalić je uradio sve suprotno od onoga što sam napisao, ako je to uopšte i pročitao. Sastavio je tim koji pretežno čine službenici, te od njih traži da mu u roku od dva dana dostave rezultat svog rada i pripreme cijepljenje. Pa, to se ne radi tako u ozbiljnim zemljama. Iz tog razloga, u takav tim ne bih niti ušao, kao niti jedan imunolog koji je svjestan toga da za dva dana ne može učiniti ništa, osim ispasti krivac za sve što bi ispalo loše. Valjda Novalić time sebi pravi potencijalni alibi zbog afere s respiratorima. Trebalo je na vrijeme formirati ozbiljnu komisiju na tu temu”, kaže Karamehić.

Više pročitajte OVDJE

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!