Britanska policija u petak je potvrdila da je mrtvo tijelo koje je pronašla u šumi u srijedu, tijelo ubijene djevojke Sarah Everard. Slučaj ubojstva 33-godišnjakinje otvorio je javnu raspravu o sigurnosti žena na ulici, prenosi Jutarnji.hr.

Everard, direktorica marketinga, nestala je dok je prošlog tjedna hodala prema svom domu u južnom djelu Londona. Za ubojstvo je osumnjičen službenik metropolitanske policije u Londonu koji se i dalje nalazi u pritvoru. Pomoćnik povjerenika Scotland Yarda, Nick Ephgrave, u priopćenju za medije izjavio je da su detektivi koji su istraživali nestanak Sarah Everard otkrili tijelo u šumi u Kentu. 

Sarah Everard nestala je 3. ožujka nakon što je otišla iz kuće svoje prijateljice. Zadnji je put viđena na nadzornim kamerama kako u 21:30 sama hoda glavnom ulicom u Claphamu u južnom djelu Londona. Istražitelji su otkrili da nije jasno je li stigla do svog doma u Brixtonu kamo se vjerojatno u večeri svog nestanka uputila.

Ephgrave je izjavio da su specijalni policajci u stalnom kontaktu s obitelji te da stotine policajaca rade ”danonoćno” kako bi utvrdili sve okolnosti njezinog nestanka. 

”Znam da se javnost osjeća duboko povrijeđenom i ljutitom. U ime svih kolega kažem da smo i mi užasnuti slučajem”. 

Slučaj nestanka ove 33-godišnjakinje otvorio je javnu raspravu o sigurnosti žena na ulicama koja je stigla i do britanskog Parlamenta. U petak je premijer Boris Johnson u razgovoru s novinarom tijekom posjeta Queen’s University u Belfastu izjavio da ”nijedna žena ne bi smjela hodati našim ulicama u strahu”. Premijer je dodao da cijela zemlja dijeli šok i tugu obitelji i prijatelja Sarah Everard. Gradonačelnik Londona Sadiq Khan u petak je izjavio da su vijesti o pronalasku tijela Everard ”devastirajuće”.

Tijekom cijelog tjedna vršene su pretrage u Claphamu, u više od 800 domova u južnom Londonu, te u šumi u Ashfordu u potrazi za tijelom nestale. U utorak, 9. ožujka, je policajac Wayne Couzens uhićen u Kentu zbog sumnje na otmicu. Opsežne pretrage provele su se u dijelovima Kenta. Kasnije navečer tog dana je policijska povjerenica Dame Cressida Dick izjavila da su ”ljudski ostaci pronađeni u šumi u Kentu”. 

Osumnjičeni policajac je ponovno uhićen zbog sumnje na ubojstvo, a BBC javlja da je i optužen za njezino ubojstvo.

Couzens (40) je u četvrtak prebačen u bolnicu zbog ozljeda glave koje je zadobio dok je bio sam u ćeliji. Nakon liječenja je vraćen u policijsku postaju te mu je produžen pritvor. Žena u 30-ima koja je uhićena zbog sumnje da je pomagala u zločinu puštena je uz jamčevinu. 

Zbog nestanka 33-godišnjakinje mnoge su žene istupile u javnost kako bi podijelile svoje strahove i osobna iskustva. U protekloj godini u Velikoj Britaniji je ubijeno 207 žena, prenio je BBC. Broj ženskih žrtava bio je manjih nego prethodne godine kada je ubijena 241 žena. To je bio najveći broj u desetljeću. 

Istraživanje iz Femicid Censusa – organizacije koja prikuplja informacije o nasilju muškaraca nad ženama – izračunalo je da su diljem Velike Britanije muškarci ubili 1.425 žena u deset godina do 2018. godine. To je otprilike jedno ubojstvo svaka tri dana.

Bdjenje za Sarah Everard trebalo se održati u subotu. No organizatori su se suočili s neodobravanjem policije i Downing Streeta zbog ograničenja okupljanja tijekom lockdowna. U petak su izgubili pravni spor protiv policijske zabrane okupljanja.

PIŠE KARLA JUNIČIĆ/JL

error: Content is protected !!