Hrvatski sabor prvi je put virtualno spojio učenike iz 41 srednje škole. U online kviz-natjecanju “Koliko poznaješ Hrvatski sabor” srednjoškolci su pokazali veliko znanje o zakonodavnoj vlasti. Zbog epidemioloških mjera u timovima je bilo po troje učenika.

Za trideset pitanja o radu i povijesti Hrvatskog sabora tročlani učenički timovi imali su na raspolaganju trideset minuta.

– Vrlo sam zadovoljan. Prvo zato što sam dobio ovakvu priliku učiti o nekim stvarima koje nisam prije znao, te također zato što smo se adekvatno pripremili, istaknuo je Bruno, maturant, V. gimnazije u Zagrebu.

– Pitanja su bila neka malo lakša, neka malo teža, ali mislim da smo dobro napisali, dodala je maturantica Paula iz I. gimnazije u Varaždinu. 

Ove godine prvi put natjecali su se učenici srednjih škola. Njih 123 iz 41 hrvatske škole, borili su se za titulu onoga koji najbolje poznaje ustrojstvo nositelja zakonodavne vlasti.

– To su učenici koji su odabrali za svoj izborni predmet slušati gradivo iz politike i gospodarstva tako da su i dodatno radili na tim temama, rekla je profesorica politike i gospodarstva iz IV. gimnazije “Marko Marulić” u Splitu Natalija Palčić

– Kviz nam je uvelike pomogao za državnu maturu, zato što su i pitanja postavljena na ovom kvizu, zapravo konstruirana na temelju državne mature, tako da ovo je bila odlična vježba, kazala je maturantica Deni, IV.gimnazija “Marko Marulić”, Split.

Političkom pismenošću svojih učenika zadovoljni su i mentori.

– Zanima ih puno toga, zanima ih kako se donose zakoni, zanima ih kako se postaje zastupnik u Hrvatskom saboru, istaknula je profesorica francuskog jezika i sociologije I. gimnazije Varaždin Ivana Žnidarić Kajić.

– To se vidi na satu da su oni spremni raspravljati i da znaju što se događa u politici oko njih, naglasila je profesorica etike, politike i gospodarstva iz V.gimnazije u Zagrebu Snježana Pervan Primorac.

Tri najbolja rangirana tima dobit će nagrade od predsjednika Hrvatskoga sabora.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!