U Sarajevu će danas biti održan prosvjed zaposlenih u institucijama BiH zbog neusvajanja Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza za ovu godinu, kojim je bilo predviđeno vraćanje osnovice za obračun plaća zaposlenim u ovim institucijama, u skladu s ranijim sindikalnim zahtjevom, priopćeno je iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH.

Jedan od razloga za prosvjed jeste nedostatak socijalnog dijaloga između Vijeća ministara i Sindikata.

Prosvjedu će nazočiti i policijski službenici koji ovim putem žele iskazati nezadovoljstvo zbog odluke Predsjedništva o odbijanju Nacrta proračuna s izmijenjenom osnovicom za obračun plata, ali i zbog drugih problema s kojim se policijski službenici suočavaju dugi niz godina, piše BHRT.

Prosvjed će biti održan od 12.30 do 14.30 sati ispred Zgrade prijateljstva između Grčke i BiH, u skladu s preporukama Kriznog stožera uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je jučer da je na sastanku s predstavnicima sindikata zaposlenih u institucijama BiH, koji traže veće plate, dogovoreno da se odblokira rad radne grupe koja bi predložila izmjene zakona koje se odnose na status zaposlenih u institucijama BiH.

”Mi smo s njima prošle godine započeli pregovore. Dogovoreno je da se formira radna grupa koja će otvoriti sva pitanja zaposlenih u zajedničkim institucijama, od uvjeta njihovog rada, uniformi policijskih službenika, do plata zaposlenih. Nažalost, u radu te radne grupe došlo je do blokade i nisu usuglašene sve stvari koje su trebale da se usuglase”, pojasnio je Tegeltija.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!