Misteriozni USB stick, o kojemu je na jučerašnjoj press konferenciji u Mostaru govorio Zdravko Mamić, a za koji tvrdi da sadrži dokaze o tome kako je korumpirao suce, te koji je dostavio Državnom odvjetništvu RH kako bi oni na osnovi tih dokaza pokrenuli kazneni postupak, u posjedu je Jutarnjega lista.

Zdravko Mamić u svojim optužbama proziva suce koji su ga pravomoćno osudili na kaznu zatvora od šest i pol godina zbog izvlačenja novca iz Dinama.

Riječ je o audio iskazu samoga Zdravka Mamića, koji traje 80 minuta i u kojem je Mamić iznio optužbe prema kojima je davao novac, te častio, i družio se s troje sudaca osječkoga Županijskoga suda koji su sudili u njegovim predmetima, i to prije, tijekom i nakon postupka. Suci su na kraju donijeli odluke kontra njega premda im je, kaže platio oko pola milijuna eura da ga oslobode. No, za razliku od tvrdnji koje je iznio na konferenciji, u ovome audio iskazu Mamić iznosi detalje svake od svojih optužbi te navodi svjedoke koji su bili prisutni svakom od navodnih sastanaka.

Po svemu sudeći, nakon što mu je na ljeto spočitano kako su njegove tvrdnje o korupciji sudaca vrlo uopćene, odnosno da za svoje tvrdnje ne nudi nikakve dokaze, Mamić je, po svemu sudeći s bilješkama u rukama, pokušao potkrijepiti svoje tvrdnje s gomilom ponekad i nepotrebnih detalja.

Između ostaloga tako u jednom trenutku spominje i kako je jednome sucu poklonio čokoladicu. Također, na snimci Mamić jasno govori da je svjestan kako prihvaća svu kaznenu odgovornost za informacije koje iznosi, odnosno da je svjestan kako time inkriminira i sebe za davanje mita, te da pristaje na sve posljedice svojega postupka.

Mamić tako opisuje svaki pojedinačni sastanak sa sucima, njihova privatna druženja, poklone koje im je davao, te tvrdi da je njihovim sastancima bio prisutan čitav niz osoba koje mogu posvjedočiti da su njegove optužbe autentične. Riječ je o nizu imena iz vrha hrvatskoga sporta, biznisa i politike.

Tako govori i o nizu komičnih situacija koje su se prema njegovim tvrdnjama događale.

Kada govori o famoznome skupocjenome satu za koji tvrdi da ga je darovao sucu Krušlinu, a koji mu je zatim on preko šefa osječkoga zatvora Pribića vratio, i to na sudu na prvi dana suđenja, Mamić tvrdi da je dok je u toaletu mijenjao sat, u wc slučajno ušao Uskokov tužitelj Sven Mišković, koji ih je skoro uhvatio kako mijenjaju satove.

Ispričao je i u detalje navodni bizarni sukob gdje se s Krušlinom, sucem koji mu je sudio, potukao na tulumu u kleti Željka Dolačkoga, nakon što je ovaj rekao da će ga možda morati osuditi. Tvrdi da je na jednome od sastanaka sa sucima u jednome zagrebačkom hotelu naletio na “čepince” s kojima je, pričalo se, tada bio u sukobu, te su se Mamić i njegovi poznanici skrivali po hotelu da ih ovi ne vide, i na kraju se iskrali iz hotela kroz pomoćni izlaz.

Ustvrdio je i kako mu je bilo obećano da će biti oslobođen na sudu u Osijeku, a kada je par dana prije kraja suđenja dobio konačnu potvrdu da će ga osloboditi, sve je častio, kupujući vino, dajući im novac i govoreći da je sve sređeno.

Opisao je i ‘hladan tuš’ kada mu je bivši nogometni sudac Željko Širić javio da je čuo da će ga izraditi i na kraju osuditi, i zašto je odlučio pobjeći u BIH.

Također valja napomenuti da u ovome iskazu nema niti riječi o optužbama koje je iznio o predsjedniku Vrhovnoga suda Đuri Sessi te o bivšemu članu DSV-a Nediljku Bobanu, već je Mamić isključivo pričao u sucima Osječkoga Županijskoga suda.

Audiosnimku poslušajte OVDJE.

/HMS/

error: Content is protected !!