Klub studenata edukacijske rehabilitacije „ERGO“ koji djeluje pri Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru i Udruga za Down sindrom Mostar zajedno obilježavaju Međunarodni dan osoba s Down sindromom u nedjelju, 21. ožujka, na Španjolskom trgu u Mostaru, u vremenu od 16 do 17 sati. Studenti volonteri će na svježem zraku i uz poštivanje epidemioloških mjera omogućiti prolaznicima da prikače šarene čarapice te tako doprinesu njihovoj ovogodišnjoj vodilji „Povežimo se i budimo pokretači pozitivnih promjena“. Šarene čarapice, štipaljke i motivacijske kartice dijelit će volonteri. Naravno, možete donijeti i svoje čarapice i postaviti ih na predodređeno mjesto.

Down sindrom jedan je od najčešćih genetskih poremećaja te se prosječno pojavljuje kod jednog od 650 djece. Nastaje uslijed viška jednog kromosoma – umjesto 46 kromosoma, dijete s Down sindromom ih ima 47, zbog čega dolazi do teškoća u fizičkom i kongnitivnom razvoju djeteta. Naziva se još i poremećaj 21. kromosoma jer upravo na tom kromosomu dolazi do trisomije. Iz te činjenice nastao je i datum obilježavanja dana osoba s Down sindromom jer 21. 3. simbolizira tri kromosoma u 21. paru, a šarene čarapice koje ćemo vješati postale su simbol ovoga dana jer izgledom podsjećaju na kromosome te predstavljaju različitost na 21. kromosomskom paru koja je karakteristična samo za Down sindrom.

-Osobe s Down sindromom potrebno je uključiti u društvo, omogućiti im pravo na inkluzivno obrazovanje, rad i zapošljavanje te uvažavati njihovo ljudsko dostojanstvo. Doprinesimo tomu simboličnim vješanjem šarenih čarapica i tako učinimo prvi, mali korak u stvaranju pozitivnih promjena i u ovom pomalo „čudnom“ vremenu na jedan dan obojimo svijet u sve boje kao što to uvijek nasmijana lica rade osobe s Down sindromom. Educirajmo se, podižimo svijest, povežimo se! – navodi se u priopćenju. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!