Ministri vanjskih poslova članica EU-a okupili su se u Bruxellesu uoči sastanka Europskog vijeća. Među glavnim temama – odnosi Europske unije s Rusijom, Turskom i zemljama jugoistočne Europe. Posebnu pozornost privukla je inicijativa o Bosni i Hercegovini koju je pokrenula Hrvatska, a pridružilo joj se više zemalja članica.

Europska unija mora pomoći Bosni i Hercegovini da postane politički stabilna i institucionalno funkcionalna, izjavio je u Bruxellesu hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji je na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a predstavio zajedničku inicijativu šest država o toj zemlji. Neslužbeni diplomatski dokument, čiji je pokretač Hrvatska, dobro je primljen kod ministara vanjskih poslova članica EU-a, izjavio je Gordan Grlić Radman

“Znamo da je BiH mulitetnilčka i puno problema je još od Daytonskog sporazuma. Ali u 25 godina država nije postigla napredak koji je očekivan”, rekao je šef hrvatske diplomacije nakon predstavljanja inicijative u koju su uključene Bugarska, Cipar, Grčka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska.

Podloga za širu raspravu o zapadnom Balkanu

Predstavio  sam dokument, govorili smo o većoj pažnji prema zapadnom Balkanu i taj će papir biti podloga za širu raspravu, zapadni Balkan je lajtmotiv od početka, Josep Borrell je saslušao i ta će točka biti na dnevnom redu na sljedećem sastanku Vijeća u travnju u okviru rasprave o zapadnom Balkanu, rekao je ministar Grlić Radman.

Na pitanje hoće li Hrvatska pristupiti drugim zemljama i tako povećati broj država koje bi stale iza danas predstavljenog prijedloga,  Grlić Radman je rekao kako nije natjecanje u broju, sve su zemlje upoznate, razgvoarao je  i s Francuzima i Nijemcima. Nijemci imaju svog kandita za visokog predstavnika i ne žele potisivati dokumnet, rekao je.

Nije upitan taj dokument, već kako će EU pristupiti u pomoći BiH da bi dobila kandidatski status, svaki ministar ima taj “non paper”. Tu su svi najvažniji elementi ukljičeni, dokument govori o tome što je karakter BiH i politčki ustroj, ustroj mora biti dogovr politčke elite i naroda u BiH, naveo je Gordan Grlić Radman.

“Očekujem u mjesec dana da sve države prouče dokumet, svi su se pohvalno izrazili o njemu”, istaknuo je na kraju hrvatski ministar vanjskih poslova.

Bosna i Hercegovina mora ostati u središtu pozurnosti EU-a

Šest država u dokumentu ističe kako BiH mora ostati u središtu pozornosti EU-a, da je članstvo te zemlje u EU-u i prioritet i težnja, a da bi se to ostvarilo potrebna je sveobuhvatna transformacija cijelog društva. Jedan od prvih ciljeva na tom putu je stjecanje kandidatskog statusa, za što je potrebno ispuniti 14 prioriteta koje je definirala Europska komisija.

Jednakost naroda i građana u cijeloj BiH

U dokumentu se kaže da je Bosna i Hercegovina utemeljena na načelu jednakosti triju konstitutivnih naroda i svih njezinih građana bez obzira u kojem djelu države žive. Kako bi ispunila političke kriterije, Bosna i Hercegovina mora provesti presude Europskog suda za ljudska prava.

Fragmentirani politički krajolik kao i ozračje nepovjerenja između političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini često uzrokuje funkcionalnu blokadu institucija i nazadovanje u ključnim reformama. Samo uz čvrsto sidrenje za europske vrijednosti i standarde građanskih i političkih prava sva tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana, država može ojačati svoju stabilnost i napredovati, navodi se.

Izmjenom izbornog zakona onemogućiti manipulacije

Da bi se to ostvarilo, ključne reforme, uključujući reformu izbornog zakona, trebaju biti prihvaćene bez daljnjih odgađanja prije općih izbora 2022. godine, kaže se u dokumentu. U tom zajedničkom doprinosu šest zemalja članica EU-a kaže se da novi izborni zakon u BiH treba biti u skladu s europskim standardima i preporukama OESS-a i Venecijanske komisije, kako bi se izbjegle bilo kakve manipulacije u izbornom procesu.

“Želimo da Bosna i Hercegovina napravi odlučujući i održivi korak prema političkoj stabilnosti, funkcionalnom tržišnom gospodarstvu i blagostanju svih njezinih građana. Stabilnost, sigurnost, prosperitet i funkcionalnost Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države od najveće je važnosti ne samo za njezine neposredne susjede nego i za regiju, EU i cijelu Europu”, kaže se u dokumentu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!