Na području Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) pogoršana je epidemiološka situacija, a u posljednjih šest dana registrirano je 555 novooboljelih od koronavirusa.

– Četrnaestodnevni kumulativni broj aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika u našoj županiji je 358. Prema ovim podacima vidimo da epidemiološka situacija nije dobra. Zabrinjavajući je i podatak o broju pozitivnih u odnosu na broj testiranih koji iznosi čak 55 posto- kazao je u izjavi za Fenu ravnatelj Uprave Civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije i načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Drago Martinović.

Naveo je kako pidemiološka slika pokazuje da je u toj županiji ukupno 703 oboljelih od koronavirusa, te da se na bolničkom liječenju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar nalaze 32 osobe iz ove županije. Martinović naglašava da stožer prati situaciju i prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji donosi mjere.

– Sve mjere stožer donosi sukladno epidemiološkoj situaciji i mišljenju struke. Dakle, sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. Mislim da smo do sada pokazali razumijevanje za sve naše gospodarstvenike, ne samo za ugostitelje. Jedina smo županija u Federaciji BiH koja je još u kolovozu prošle godine proglasila stanje nesreće. Proglašenje stanja nesreće nam omogućava da donosimo mjere prema epidemiološkoj slici u našoj Županiji, neovisno o ostatku Federacije BiH, što i činimo – rekao je Martinović.

Ocijenio je kako je situacija u ZHŽ-u u odnosu na prosjek u Federaciji BiH nešto povoljnija. Apelirao je na građane da se pridržavaju mjera kako bi se epidemiološka situacija stabilizirala. Inače, zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području ZHŽ-a uvedene su prošli tjedan strože epidemiološke mjere, kao što su ograničenje kretanja građana u vremenu od 20, 30 do 5 sati ujutro, obvezno nošenje maske u zatvorenim prostorima,  te da u zatvorenom prostoru može boraviti 25 osoba, a  na otvorenom prostoru 40 osoba.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!