Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svom Facebooku odbacila je navode da je pristala na kandidaturu za predsjednicu Republike tek kada joj je Zdravko Mamić kompenzirao plaću u NATO-u.

“Najsnažnije i u potpunosti odbijam navode Nacionala u kojima se ističe kako je g. Zdravko Mamić na bilo koji način kompenzirao moje plaće ili privatne troškove, tijekom predsjedničke kampanje. To su u potpunosti netočni navodi i laži. 

Svi troškovi kampanje financirani su isključivo i jedino putem HDZ-a, čija sam bila kandidatkinja na predsjedničkim izborima. 

Molim da se za sve informacije o financijskim troškovima predsjedničke kampanje obratite Hrvatskoj demokratskoj zajednici. 

Pitam se kome ove objede i lažni navodi idu u korist?”, napisala je Grabar-Kitarović. 

U novom broju Nacional piše da se Grabar-Kitarović pristala kandidirati za predsjednicu tek kada joj je Zdravko Mamić kompenzirao visoku plaću koju je tada primala kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a. Nacional tvrdi da ju je Mamić počeo nagovarati da se kandidira za predsjednicu na večeri u Bruxellesu, a isplate novca išle su preko Mađarske, te da joj je, osim nadoknade za plaću, dao 500.000 eura za kampanju.

Zatim ga je njezin savjetnik Mate Radeljić povezao s osječkim sucima koji su vodili njegov proces pa ih je korumpirao, navodi list pozivajući se na izvor blizak bivšoj hrvatskoj predsjednici.

Za SDP-ovu Sabinu Glasovac takvo financiranje HDZ-ovih kampanja nije novost.

– Kad govorimo o financiranju HDZ-ovih kampanja od strane raznoraznih likova s ruba hrvatskog društva, pa to nije nikakva novost, neke te stvari su dobile epilog i na sudovima, rekla je Glasovac.

Prvi čovjek HDZ-a takve tvrdnje odbacuje i kaže da su financije stranke transparentne, zakonite i uredno vođene.

– Svaki put je državna revizija koja je gledala naše ili godišnje financije ili nakon bilo kojeg izbornog ciklusa kazala da je sve u skladu sa zakonom i transparentno i tako će i biti. Nemamo nikakvih ni dugova, ni kredita, ni pozajmica, baš ničega što bi moglo biti dvojbeno. Ja odgovaram 100% za ovo svoje vrijeme, a ovo prije ćemo vam dati izvješće, poručio je Andrej Plenković.

U izvješću, među ostalim, stoji da je kampanja 2014. financirana vlastitim sredstvima kandidatkinje, novcem stranke, za što je podignut kredit, te donacijama, među kojima su i dvije Zdravka Mamića u ukupnom iznosu od 20 tisuća kuna. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!