Zbog nedolaska petookrivljenog Igora Krote, koji je u samoizolaciji, na osječkom Županijskom sudu odgođen je nastavak drugog suđenja Zdravku Mamiću i suoptuženicima za izvlačenje oko 200 milijuna kuna iz NK Dinamo, a obrana je zatražila da se suđenje nastavi pred nekim drugim sudom.

Predsjednik Sudskog vijeća Davor Mitrović izvijestio je na početku ročišta kako je Krota obavijestio sud da je sinoć u 19 sati u ljekarni saznao da mu je, zbog nepoznatih razloga, određena samoizolacija te se u jutarnjim satima odmah testirao, ali zbog toga nije mogao pravovremeno obavijestiti Raspravno vijeće o nemogućnosti pristupa na današnju raspravu.

Branitelj drugookrivljenog Damira Vrbanovića odvjetnik Janjko Grlić izvijestio je kako je 22. ožujka Visokom kaznenom sudu RH podnio prijedlog za prenošenje mjesne nadležnosti u ovome predmetu te Sudskom vijeću dostavio presliku prijedloga. Rasprava je odgođena, a nastavak je dogovoren za 14. i 15. travnja.

U izjavi novinarima odvjetnik Grlić rekao je kako je zahtjev za prenošenje mjesne nadležnosti podnio poštujući nedavne događaje na osječkom Županijskom sudu i razloge zbog kojih je predsjednik toga suda Zvonko Vrban protiv sudaca Zvonka Vekića i Darka Krušlina odlučio pokrenuti stegovni postupak pred Državnim sudbenim vijećem, s rigorozonim prijedlogom njihova razrješenja od sudačke dužnosti.

Odvjetnik: Iza čelične zavjese pravosuđa skriva se nešto puno dublje

S obzirom na to da je pokretanje stegovnog postupka zatraženo isključivo zbog fotografiranja sudaca s prvookrivljenim Zdravkom Mamićem, Grlić smatra da su razlozi puno dublji te da se iza, kako je rekao, čelične zavjese pravosuđa, do koje obični građani teško dolaze, skriva nešto puno dublje, o čemu za sada pravosudni sustav, još ne želi govoriti.

– Koliku širinu i dubinu ima ova problematika, vjerujemo da ćemo saznati u nepristranom i neovisnom suđenju, jer držimo da nema nikakvih zakonskih razloga da se ova rasprava i dalje održava pred osječkim Županijskom sudu, ocijenio je Grlić.

Smatra kako se od sudaca, koji vode drugo suđenje Zdravku Mamiću i ostalima, ne može očekivati da će nepristrano i neovisno vode postupak, koji je opterećen stigmom odnosa njihovih kolega s prvootpuženikom Zdravkom Mamićem.

Grlić ističe kako njegov klijent Damir Vrbanović ne želi imati suđenje koje bi sadržavalo ikakve natruhe sumnje na pristranost zbog postupaka za koje se sumnja da su njima sudjelovali prvookirvljeni Zdravko Mamić, suci Vekić i Krušlin te ostali koje je Mamić imenovao u svojim izjavama. Stoga će Visoki kazneni sud, kao neposredno viši sud, donijeti odluku hoće li se postupanje u ovom predmetu premjestiti na neki drugi sud, ovlašten za suđenje u predmetima iz Uskokove nadležnosti, gdje bi rasprava krenula iznova, dodao je Grlić.

Prvookrivljenog Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, izvlačenjem novca oštetili klub za oko 200 milijuna kuna, a uz Zdravka Mamića, optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić i brat Zoran Mamić, koji je osuđen i u prvom postupku, a nakon pravomoćne presude neko vrijeme nije bio viđen u javnosti.

Na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Optužnica od 700 stranica

U drugoj optužnici, na gotovo 700 stranica, Uskok Zdravka Mamića, kojemu se sudi u odsutnosti, tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između NK Dinamo i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uskok smatra da se, u cilju realizacije opisanog plana, Zdravko Mamić, sa sinom Mariom, dogovorio da će sklapanjem tih ugovora kao i neosnovanim prepuštanjem ekonomskih prava na koja bi “Dinamo” imao pravo u budućem transferu pojedinih igrača iz “Dinama” u drugi klub, u svoju korist i korist osoba, koje će u tim fiktivnim pravnim poslovima sudjelovati, izvlačiti novac iz kluba.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Druga optužnica protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika potvrđena je u svibnju 2019. godine, a Mamiću je tada određen istražni zatvor.

U listopadu 2019. godine potvrđena je i treća optužnica protiv Zdravka Mamića, koji je već bio osuđen za izvlačenje novca iz Dinama. Ta je optužnica naknadno spojena s drugom Uskokovom, a u njoj ga je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo teretilo da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, iz toga kluba izvukao 16,7 milijuna kuna.

Vrhovni sud nedavno je Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu, iz prvog suđenja, od 6 i pol godina zatvora zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću potvrđena je presuda na tri godine zatvora.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!