Kako je moguće da pravomoćni osuđenik slobodno napusti zemlju? Pitanje se otvorilo jučer kada je Zoran Mamić, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, otišao u Bosnu i Hercegovinu. Jutros se Mamić vratio u Hrvatsku, što je utišalo nagađanja da želi izbjeći služenje zatvorske kazne u Hrvatskoj od 4 godine i 8 mjeseci. No činjenica jest – mogao je i pobjeći.

Vrijeme prije odlaska u zatvor – Zoran Mamić iskoristio je za posjet bratu u susjednoj BiH. Prešao je granicu, ali se za razliku od brata, preko nje i vratio. U tome, kaže, ne vidi ništa sporno. Kaznu prihvaća, ali na pitanje hoće li ju služiti u Hrvatskoj ili BiH – znakovito odgovara.

– Neću prejudicirati što će biti i kako će biti. Prvo jer je još otvorena situacija s obzirom na sadašnje događaje, svi vide što se događa. Ja puno stvari znam. Ne mogu govoriti o detaljima, ali puno stvari znam, ističe Zoran Mamić

Što točno zna, Mamić nije želio reći, no ono što se mnogi drugi pitaju je kako je moguće da pravomoćni osuđenik prelazi granicu kako i kada mu se prohtije.

– Policija je u tom slučaju postupila jedino kako je mogla, a je li on mogao i trebao dobiti neku mjeru na sudu, to je treća grana vlasti, pa izvolite ih pitati. Meni osobno nije logično, kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Nije logično ni resornom ministru koji ne odbacuje mogućnost mijenjanja zakona.

– Svakako ćemo razmotriti i tu mogućnost, međutim postoji dovoljno instrumenata koji su već sada dati sucima koji sude u prvom i u drugom stupnju, kaže ministar pravosuđa Ivan Malenica

Premijer Andrej Plenković bio je još konkretniji.

– Sud koji je izricao tu kaznu je mogao, i po mom dubokom uvjerenju, trebao izreći mjeru zabrane napuštanja zemlje – bez ikakve dileme.

No mjeru opreza prema sadašnjem zakonu nemoguće je donijeti, poručuju na Vrhovnom sudu. 

– U kaznenom postupku niti jedan zakon ne predviđa zabranu napuštanja države pravomoćno osuđenoj osobi za koju ne postoje uvjeti za istražni zatvor i koja još nije dobila rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora.

Da bi se onemogućio ili barem otežao bijeg, potrebno je mijenjati zakon, jasan je odvjetnik Branko Šerić

– Ostaje mogućnost svakome od osuđenika da se udalji s mjesta boravka i da ode bilo gdje, do Mađarske ili BiH. Dakle, ne postoje pravni alati koji su u zakonu predviđeni da se spriječi osoba da pobjegne.

Pa je te alate potrebno bolje regulirati, poručuje oporba.

– Ovo je još jedan slučaj koji umanjuje povjerenje građana u pravosuđe, ali u ovom slučaju u izvršnu i zakonodavnu vlast jer to nisu očito na dobar način regulirali zakonom, kaže SDP-ov Arsen Bauk.

A do tada – Zoran Mamić čeka odluku o izvršenju kazne. U kojoj će je zemlji dočekati, ovisi isključivo o njemu. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!