Zastupnici u Europskom parlamentu na ovotjednoj plenarnoj sjednici usvojili su četiri izvješća o zemljama zapadnog Balkana, te pozvali na nastavak posvećenosti temeljnim reformama, pojačavanje borbe protiv korupcije i poboljšanje dobrosusjedskih odnosa.

Izvješća o Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji odgovor su na godišnji paket Komisije o proširenju, kojim se ocjenjuje napredak u zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama u posljednje dvije godine, priopćeno je iz Ureda potpredsjednice Odbora za vanjske poslove Željane Zovko.

Zovko je izjavila da je napredak programa proširenja koristan kako za Europsku uniju, tako i za zemlje zapadnog Balkana.

“Ne smije se dogoditi da zbog nedostatka predanosti uključenih strana propustimo iskoristiti zalet koji je prošle godine nastao tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Ovo može biti sjajna godina napretka za regiju”, istaknula je Zovko.

Ona također pozdravlja poziv ministara vanjskih poslova Hrvatske i Rumunjske, Gordana Grlića Radmana i Bogdana Aurescua, koji su s ciljem stimuliranja procesa proširenja predložili da se na sljedećem sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a održi sveobuhvatna, strateška rasprava o zapadnom Balkanu.

Izvješće o Albaniji poziva na početak pristupnih pregovora bez daljnjeg odgađanja, te zahvaljujući amandmanu zastupnice Zovko, naglašava značaj procesa integracije kao katalizatora reformi.

Zovko je također dodala da slobodni i pravični izbori predstavljaju temelj integracije u EU, a u izvješću je naglašeno da će opći izbori u travnju 2021. biti ključni za konsolidaciju i obnovu demokratskih procesa u zemlji.

Drugi dio izvješća naglašava da zaštita granica i prevencija prekograničnog kriminala moraju biti prioritet i provoditi se uz puno poštivanje temeljnih prava. U tom svjetlu, Zovko je dala doprinos tekstu pozdravivši pokretanje prve punopravne zajedničke operacije s Europskom graničnom i obalnom stražom.

Zastupnici u Europskom parlamentu naveli su da je Sjeverna Makedonija ostvarila dosljedan napredak i da održava stalan tempo u usvajanju reformi EU-a.

Amandmani zastupnice Zovko podsjećaju na značaj kontinuiranog dijaloga za postizanje održivih rezultata u provedbi bilateralnih sporazuma u dobroj vjeri, te pozdravljaju imenovanje specijalnog predstavnika Sjeverne Makedonije za Bugarsku. Zastupnica Zovko nadalje je naglasila da je Europska unija daleko najveći trgovinski partner Sjeverne Makedonije, s kojom ova zemlja ostvaruje 75 posto svog ukupnog izvoza i 62 posto ukupnog uvoza.

Zastupnici su također pohvalili građane Kosova za snažnu potporu europskim integracijama i europskom identitetu, te su istovremeno potaknuli kosovsku i srpsku vladu da se suzdrže od bilo kakvih radnji koje bi mogle potkopati povjerenje između ove dvije zemlje.

Izvješće o Kosovu također poziva Vijeće da hitno nastavi s usvajanjem bezviznog režima za građane Kosova. Zahvaljujući amandmanima zastupnice Zovko, tekst izvješća poziva Kosovo da osigura jednako i nediskriminatorno državno obrazovanje na jezicima manjina i osigura pristup službenim dokumentima na svim službenim jezicima širom Kosova, kao i jednake mogućnosti, odgovarajuću zastupljenost u političkom životu i pristup javnoj upravi i sudstvu.

Izvješće o Srbiji također poziva na nastavak dijaloga između vlada u Beogradu i Prištini. Na prijedlog zastupnice Zovko, izvješće također ukazuje na nerazmjernu vidljivost trećih zemalja u Srbiji i poziva Srbiju, Komisiju i Delegaciju EU-a u Srbiji da pojačaju napore na promicanju uloge i koristi od bliskog partnerstva između EU-a i Srbije. To uključuje promociju projekata i reformi koje financira EU.

Zovko je također osigurala da izvješće pozove Srbiju da osigura i zaštiti nediskriminirajuću upotrebu manjinskih jezika i da se uskladi s europskim sigurnosnim politikama Europske unije, stoji u priopćenju.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!