Član Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je u petak Hrvatsku za “agresiju” i “kršenje suvereniteta” njegove zemlje zbog izgradnje plinovoda ispod rijeke Save koji rafineriju nafte u Bosanskom Brodu treba spojiti na plinsku mrežu u Hrvatskoj.

– Vlada Republike Hrvatske neizostavno mora zaustaviti sve radove na plinovodu. Riječ je o potpunom skandalu i udaru na suverenitet države Bosne i Hercegovine, izjavio je Komšić.

Ranije tijekom dana na sličan je način reagirao i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Plinovod Slobodnica-Bosanski Brod projektiran je kako bi se u pogonima rafinerije u proizvodnom ciklusima koristio prirodni plin umjesto tekućih goriva i time smanjilo onečišćenje zraka koje bitno utječe i na kvalitetu života u Slavonskom Brodu.

Taj je projekt rezultat dogovora koji su 2017. postigli tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jer je ruska tvrtka “Zarubežnjeft” vlasnik bosanskobrodske rafinerije.

U provedbu projekta uključene su vlasti Republike Srpske, no za Komšića kao i za Džaferovića sporno je to što ga nisu odobrila državna tijela vlasti.

Komšić tvrdi kako ne postoji ni jedan međudržavni dokument kojim bi BiH i Hrvatska trebale urediti to pitanje.

Dodao je da stoga sada očekuje intervenciju Ministarstva vanjskih poslova BiH i Granične policije BiH, odnosno njezina ravnatelja Zorana Galića, kako bi se radovi zaustavili.

Savjetnik ravnatelja Granične policije Svevlad Hoffmann na te je prozivke odgovorio konstatacijom kako je to previše ozbiljna agencija da bi postupala po uputama koje joj se šalju posredstvom medija.

On je rekao da će se ispitati “eventualna agresija” na plavu granicu s BiH “čim dobiju službeni dopis”.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!