U Domu zdravlja u Ljubuškom traje cijepljenje protiv korone.

Sve je organizirano kako treba, ljudi su obavještavani telefonom, rečeno im je koje cjepivo im je trenutačno na raspolaganju i da odluče hoće li se ili neće cijepiti, a ako odluče kaže im se u koliko sati će doći.

– Dobili smo 17 bočica po 10 doza AstraZeneke, tj. ukupno 170 doza i sve smo podijelili. Prvo smo cijepili zdravstvene djelatnike, potom štićenike u trima ljubuškim staračkim domovima, zatim starije osobe od 75 godina i onda kronične bolesnike, starije i mlađe. U sljedećem tjednu planirano je cijepljenje Pfizerom i AstraZenecom, a u kojem broju, u ovom trenutku to ne znamo, ovisi koliko će nam dostaviti županijski Zavod za javno zdravstvo. Ovo je prva doza, svi će biti pozvani na cijepljenje drugom dozom, u razdoblju od četiri do 12 tjedana – objašnjava nam Mirjana Džajić, glavna medicinska sestra u Domu zdravlja Ljubuški, članica tima koji provodi cijepljenje.

U timu su još i dr. Ivana Vučić, medicinski tehničar iz Hitne službe Ivan Markotić, medicinske sestre koje cijepe Kristina Šistov, Smiljana Dedić i Zdenka Petrović.

Prošli su određeni vid edukacije o cjepivima i cijepljenju, a protokol, zlatno pravilo i standardi su da za vrijeme cijepljenja trebaju biti nazočni liječnik i medicinski tehničar, kako bi po potrebi intervenirali, odnosno kako bi pacijenti bili sigurni.

Prije samog čina cijepljenja, potpiše se dobrovoljni pristanak na cijepljenje, a nakon što se cjepivo primi, dobije se „Iskaznica o imunizaciji“ s datumom cijepljenja, nazivom, proizvođačem i serijskim brojem cjepiva.

Ako neka osoba, zbog teškog zdravstvenog stanja ne može doći u Dom zdravlja, ide se u njezinu kuću ili stan i tamo ju se cijepi. Ljude se poziva na cijepljenje po prioritetnim skupinama, na temelju popisa koji su pravljeni u županijskom Zavodu za javno zdravstvo i Domu zdravlja.

Ta dva popisa su objedinjena i po njima se poziva. U sastavljanju popisa odlučujuću ulogu imaju obiteljski liječnici, koji dobro znaju svoje pacijente i na temelju njihova zdravstvenog stanja utvrđuju prioritete i redoslijed.

– U trenutku prvog prijavljivanja za cijepljenje, nije se znalo koje cjepivo će doći. Kad je došla AstraZeneka i počelo cijepljenje, svaka druga osoba ju je odbila, međutim, sad se već stanje mijenja. Vjerojatno na to utječu hrvatski mediji, nakon što se AstraZenecom cijepio Plenković, Jandroković i Beroš, javljaju nam se oni što su odbili, da bi se cijepili – kaže Mirjana Džajić.

“Nisam se nimalo dvoumila, čim sam čula da će se proizvesti cjepivo, odmah sam odlučila da ću se cijepiti. Moja djeca su liječnici, to su mi savjetovali i bez dvojbe sam ih poslušala. Veoma sam zadovoljna što je cjepivo došlo i do nas u Ljubuški. Moja liječnica mi je rekla da će biti AstraZeneca, ne sumnjam u to cjepivo, vjerujem znanstvenicima i stručnim ljudima koji na tome rade i daju nam potrebna objašnjenja i tumačenja” – kaže 84-godišnja Milka Pehar, učiteljica u mirovini iz Ljubuškog.

Dodaje da je dobroga zdravlja, nema nekih bolesti i tegoba, a cjepivo i cijepljenje daju joj sigurnost da će se još dugo i bezbrižno radovati životu.

Ivan Kaleb / Večernji list

error: Content is protected !!