Un dernier mot d’amour, poznata je pjesma koju je proslavila čuvena francuska pjevačica Mireille Mathieu. Ali i pjesma nju! Na tom tragu, u toj ljubavnoj priči, bila je sinoć i Zdravka Damjanović u Večeri francuske šansone. Sjajna pjevačica iz Supetra, donijela je to na način…Na način koji se zaboravio na našoj sceni, barem u većini slučaja. Njena izvedba je srž šansone: ljubav, pjesma, emocija i glas…

Zato je u subotu jednoglasnom odlukom žirija prisutnog u foajeu splitskog HNK, sebi upisala još jednu od niza zasluženih pobjeda.

Zdravka je skromna i škrta na riječima. Uostalom ona je Bračanka, pa se ta „škrtost“ podrazumijeva.

Eto, napokon i ta prva nagrada žirija. Nadam se da si sada mirna?

– Pa, više bih rekla da sam sretna. Nakon prve nagrade publike i druge nagrade žirija u splitskom HNK 2015. godine, kad me je Ana Opačak dovela i predstavila šansonijerskoj sceni, a na čemu sam joj neizmjerno zahvalna, nanizalo se nastupa i druženja, ali i nekoliko nagrada. Međutim, u kolekciji je nedostajala i ta prva nagrada koju sam sinoć u Foyeru splitskog HNK jednoglasnom odlukom žirija, na čelu s Huguesom Denisotom, neočekivano dočekala.

Napokon ćeš vidjeti i Pariz za nagradu!

– Ajme neću. Svake godine ta nagrada bude jezična stipendija u Francuskoj, ali zbog epidemiološke situacije ove ju godine nisu bili u mogućnosti dodijeliti, zbog čega mi je izuzetno žao, jer smatram da bi to bio izvrstan poticaj da napokon, nakon toliko godina, započnem s učenjem francuskog jezika. Svakako, ovo je veliki poticaj za daljnji tijek mog glazbenog putovanja koje se divno usmjerilo, oblikovalo, a imalo je polazišnu točku baš u šansoni.

Ti ne pjevaš samo šansonu, ipak tu si jedinstvena i svoja. I neodoljiva!

– Ajme, baš vam hvala. Trenutna situacija u svijetu je veoma utjecala na mene kao aktivnu glazbenicu koja od toga živi već par godina, ali je i postala prilika za proširivanje vidika i pronalaženjem sebe, kako u glazbi tako i u drugim aspektima življenja i djelovanja. Sretna sam što sam u mogućnosti izvoditi samo glazbu koju volim i osjećam i što me baš zbog toga angažiraju, a to dolazi s velikim radom, željom i emocijom.

Hoćemo li te uskoro vidjeti na nekom koncertu u Splitu?

– Dio nagrade je i produkcija samostalnog koncerta u Kući jezika i kulture na Peristilu u organizaciji Prokulture – Opservatorija kulturnih politika na čelu s dr.sc. Nansi Ivanišević, gdje ću se publici predstaviti u svom stilu s gitarom, nastavno na Hommage Jadranki Stojaković koji sam napravila u vrijeme lock downa u svibnju prošle godine i to godinu dana nakon, u svibnju 2021. Bit će tu svega sve pomalo od onoga što volim i što me glazbeno odgajalo, a koncert ću otvoriti pjesmom kojom sam započela svoju priču u francuskoj šansoni, a to je prepjev Starog Pjera koji je izvodila velika Nana Mouskouri. Smatram da su ovakve manifestacije izvrsna prilika za učenje jezika i interpretacije, sklapanje prijateljstava i bezbroj kvalitetnih glazbenih i kulturnih druženja u suradnji s profesionalcima u svom poslu, zato pozivam mlade ljude da se više interesiraju jer će ih ovakva iskustva neizmjerno obogatiti.

Ovim putem zahvaljujem i maestru Jurici Karuzi bez kojeg moje izvedbe ne bi zablistale – kaže djevojka iz Supetra, koja zaslužuje sve moguće pohvale. Nadam se da će je ljubitelji glazbe prihvatiti (napokon) i zbog stava, vrhunske interpretacije i emocija koje dariva sebi, pjesmi i publici.

Izvor: dalmacijadanas.hr

error: Content is protected !!