Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je da i dalje provjerava cjepivo AstraZenece te da će svoje zaključke objaviti u srijedu i četvrtak, nakon što je njezin dužnosnik rekao da postoji jasna povezanost tog cjepiva i slučajeva zgrušavanja krvi. 

Marco Cavaleri, zadužen za strategiju cjepiva pri EMA-i, ranije u utorak je rekao da je jasno da postoji veza slučajeva tromboze s dobivanjem cjepiva AstraZenece, no da se još uvijek ne zna što uzrokuje tu reakciju.

– Da rezimiram, za nekoliko sati reći ćemo da postoji veza, ali još moramo utvrditi kako se to događa, dodao je.

EMA je nakon izjave Cavalerija priopćila da procjena AstraZenecinog cjepiva i dalje traje, da još nije postignut zaključak, te da će rezultate objaviti u srijedu ili četvrtak. Glasnogovornik te europske agencije odbio je komentirati Cavalerijeve tvrdnje koje je dao u razgovoru za talijanske novine Il Messaggero.

Nekoliko država odlučilo je ne davati AstraZenecino cjepivo ljudima određene dobi

EMA je ranije objavila kako koristi AstraZenecinog cjepiva nadilaze njegove rizike, a iza tog cjepiva britansko-švedske tvrtke stala je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Sama AstraZeneca je priopćila kako su njena istraživanja pokazala da ne postoji povišeni rizik od zgrušavanja krvi zbog njenog cjepiva. 

Više zemalja iz opreza je odlučilo da više neće davati to cjepivo osobama mlađim od određene dobi, poput Francuske, Njemačke i Kanade. Norveška i Danska posve su obustavile njegovo korištenje za sada.

AstraZeneca objavila je u ožujku da ne postoji “nikakav dokaz za povećani rizik”, a u subotu je poručila da je “sigurnost pacijenata” njezin “glavni prioritet”.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!