U Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu najkritičniji pacijent, s obostranom upalom pluća, ima samo 15 godina, a najmlađi pacijent je star osam dana, izjavila je pedijatar i pulmolog Zorica Živković.

Ona je navela da su ovoj bolnici u najvećem broju smješteni adolescenti, ali ima i beba koje su uvijek enigma i ne mogu se prepustiti kućnom liječenju, te dodala da djeca dobro reagiraju na terapiju za odrasle, koja im je prilagođena.

“Za sada, osim  potpore kisika koja im je potrebna, mislim da ostalu terapiju sasvim dobro podnose. Sa kiseonikom je nekada dobro, pa nekad nije, imamo dane kada osciliraju, to je dosta neobično”, rekla je Živkovićeva za “RTS”.

Ona je navela da je uočeno da je najveći faktor rizika kod mladih gojaznost.

“To nas je dosta iznenadilo u ova posljednja dva mjeseca. Najveći broj, sigurno 90 posto tih mladih je s tjelesnom težinom mnogo iznad njihovih optimalnih vrijednosti i to im je nešto što ugrožava kako respiratornu, tako i kardijalnu funkciju, odnosno, očigledno da postoji razlog za njihov imunološki problem, odnosno debakl koji ova infekcija virusom korona izaziva”, navela je Živkovićeva.

Ona je naglasila da su među pacijentima djeca koja imaju dijabetes i kod kojih se vrijednosti šećera teško kontroliraju, te da kod onih sa stabilnim oblikom dijabetesa dolazi do nestabilnih faza uslijed infekcije virusom korona.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!