U posljednje vrijeme djelatnici Šumarije Tomislavgrad na prostoru Lovišta “Vran” pronalaze sajle koje se najčešće koriste za krivolov divljih životinja, a predstavljaju veliku opasnost za stoku i planinare.

Suzbijanje ovakve vrste krivolova je prioritet  jer sajle ozljeđuju, osakaćuju i ubijaju krupnu divljač, a osim nje, ugrožena je i stoka seljana, rečeno je Feni iz Lovačke udruge “Vran”.

Iz Šumarije Tomislavgrad također su priopćili kako će u buduće, tom sve većem problemu, posvetiti još više pažnje s ciljem hvatanja i kažnjavanja takvih, kako kažu, ‘primitivaca’ za zločine protiv prirode.

Naime, tijekom jučerašnjeg dana u lovištu “Vran” na području Šumarije Tomislavgrad prilikom redovitog obilaska terena djelatnika Šumarije, uočeni su tragovi vozila u snijegu te ljudski trag koji je išao u smjeru gustiša. 

Lovnik šumarije Tomislavgrad, Mario Zvonimir Bagarić pratio je sumnjivi trag te naišao na srndaća koji se zapleo u sajlu koju su postavili lovokradice. 

 – Ovakav način stjecanja divljačine najgnusniji je čin, jer sajla ne bira ni vrstu, ni spol, ni dob životinje, a životinja ugiba u najtežim mukama. Najgori scenarij bio bi da se zaplela ženka bilo koje vrste (srna, svinja, medvjed, vuk itd.) jer ih je većina visoko gravidna u ovom razdoblju te nose po nekoliko mladunaca ili već vode mlade – istakli su lovnici iz Šumarije Tomislavgrad.

Napominju da se ovaj slučaj i njemu slični ni u kojem slučaju ne mogu i ne smiju povezivati s lovom i lovcima jer lovac je prije svega čovjek, prirodnjak koji voli i poštuje prirodu sa svime što nam ona donosi.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!