Među 18 zemalja Europe koje nakon najnovije preporuke Europske agencije za lijekove (EMA) bez ikakvog ograničenja nastavljaju cijepljenje cjepivom Vaxzevria proizvođača AstraZenece je i Hrvatska. No, mnogi su građani zbunjeni i uplašeni trebaju li se cijepiti tim cjepivom. Jutarnji list je pokušao odgovoriti na neka od najčešćih pitanja koja muče većinu kojima je ponuđeno cijepljenje cjepivom AZ.

1. Što je o cjepivu AZ zaključila EMA?

– EMA je preporučila da se u podacima o cjepivu AstraZenece unose i informacije da su moguće kao vrlo rijetke nuspojave i slučajevi krvnog ugruška, ali ne mijenja zasad ništa od svojih preporuka o tom cjepivu. EMA, kao i dosad, ističe da su ‘koristi od cijepljenja AstraZenecinim cjepivom znatno veće od mogućeg rizika’.

2. Koliko je dosad prijavljeno slučajeva krvnih ugrušaka?

– Na 34 milijuna cijepljenih cjepivom AZ u EU i Velikoj Britaniji EMA je do 4. travnja zabilježila 169 slučajeva sinusne i 53 slučaja tromboze trbušnih vena, što daje jedan neželjeni trombotički događaj na više od 153.000 cijepljenih.

– Pojava je očito iznimno rijetka i primijećena je kao posljedica činjenice da su cijepljeni deseci milijuna ljudi. U tako velikim kampanjama cijepljenja nije ni čudno zabilježiti medicinski neuobičajena stanja s obzirom na varijabilnost pojedinaca u populaciji – rekao je imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci.

3. Koje su uobičajene nuspojave kod cjepiva AZ?

– Većina ljudi prijavila je drhtavicu, slabost, povišenu temperaturu, bolove u mišićima i zglobovima i glavobolju 8 do 24 sata nakon cijepljenja. No, te nuspojave nestaju nakon dva-tri dana.

4. Na koje simptome treba posebno obratiti pozornost nakon cijepljenja?

– Svi cijepljeni koji od 5. dana nadalje osjete kratkoću daha, bolove u prsima, jaku i trajnu glavobolju, probleme s vidom, bolove u trbuhu, oticanje nogu, pojavu modrica na tijelu ili na mjestu uboda trebaju se hitno javiti liječniku jer je riječ o medicinski ozbiljnim stanjima koja mogu ugroziti zdravlje i život.

5. Ako se pojave nuspojave, je li to izlječivo?

– Da, važno je da se što prije javite liječniku koji će onda primijeniti odgovarajuće terapije za krvne ugruške.

6. Postoji li povezanost krvnih ugrušaka sa spolom?

– Najviše slučajeva tromboze pojavilo se kod žena mlađih od 60 godina. No, u Europi je dosad cijepljeno 60 posto žena i 40 posto muškaraca. Peter Alet iz EMA-e kaže da su mogući uzrok tromboza kod mlađih žena i kontraceptivne pilule. Na 10.000 žena koje uzimaju kontraceptive pojavljuju se oko četiri slučaja krvnih ugrušaka. No, stručnjaci upozoravaju da su teške tromboze kod teških oblika covida-19 značajno češća odnosno može se pojaviti kod 20 do 30 posto pacijenta. Također se naglašava da su te tromboze moguće i u slučaju da se netko tijekom dva tjedna od cijepljenja zarazi covidom, da nema simptome i da se to onda tumači kao posljedica cijepljenja.

7. Postoji li povezanost krvnih ugrušaka s dobi?

– EMA tvrdi da se slučajevi krvnih ugrušaka ne mogu povezati s dobi, no neke su zemlje uvele dobna ograničenja. Primjerice, u Velikoj Britaniji se cjepivom AZ više neće cijepiti mlađi od 30 godina.

– Čini se da je rizik povezan s godinama, možda je – ali podaci su slabiji o tome – povezan sa spolom. Dakle, što ste stariji, to je manji rizik od toga cjepiva, a ujedno je veći rizik od covida pa jednadžba rizika i koristi zaista jako usmjerava prema cijepljenju – rekao je za BBC vodeći britanski epidemiolog Neil Ferguson s Imperial Collegea.

8. Smijem li na svoju ruku uzeti aspirin ili sličan lijek prije ili poslije cijepljenja?

– Ne, uzimanje antikoagulansa ili lijekova poput aspirina na svoju ruku nije dobra ideja jer i ti lijekovi imaju nuspojave. O svakom se lijeku morate konzultirati s liječnikom.

9. Mogu li odbiti cijepljenje AstraZenecom i tražiti drugo?

– Svatko može odbiti cijepljenje AstraZenecom ili nekim drugim cjepivom, ali onda mora čekati da dođe na red kad stigne neko drugo cjepivo. No, u tom se slučaju izlaže opasnosti da se tijekom tog čekanja zarazi koronavirusom što je sasvim sigurno značajno veći rizik od cijepljenja AstraZenecom. Naime, to je visoko učinkovito cjepivo protiv originalnog soja koronavirusa iz Wuhana i britanskog soja koji je sad dominantan u Hrvatskoj.

10. Trebam li nakon prve doze cjepiva AZ primiti i drugu?

– Da, onima koji su primili prvu dozu cjepiva AZ savjetuje se da prime i drugu dozu bez obzira na dob i to nakon 12 tjedana od prvog cijepljenja. Izuzetak su osobe koje su nakon prve doze cjepiva AZ imale probleme sa zgrušavanjem krvi: njima se ne savjetuje druga doza toga cjepiva.

PIŠE TANJA RUDEŽ, GORANKA JUREŠKO/JL

error: Content is protected !!