Bližimo se sredini travnja i pred nama je sve više sunčanih i lijepih dana. To će najbolje osjetiti ljubitelji biljaka, jer će njihovi zeleni cimeri sada ponovo početi rasti. Nakon duge zime i hibernacije, kada smo pomalo trebali i zaboraviti na njih jer su bile u fazi mirovanja, sada ih trebamo pripremiti na tople mjesece. Vrijeme je presađivanja koje je samo po sebi stresno za biljke, pa bi trebali biti posebno pažljivi. Uz ovih nekoliko savjeta proljetno presađivanje biljaka proći će bez imalo problema, a vaše biljke će do ljeta izrasti u pravu kućnu džunglu.

PROLJETNO PRESAĐIVANJE BILJAKA

Proljetno presađivanje biljaka jedan je od stresnijih rituala svim vlasnicima biljaka, pogotovo onima koji nemaju puno iskustva. Važno je sve napraviti dobro, kako bi vaše biljke bile sretnije i zdravije i to vam vratile novim i velikim listovima. Proljeće je za to idealno vrijeme, jer se biljke aktiviraju iz zimskog mirovanja i spremne su za rast i razvoj. Ono na što morate paziti:

  • odabrati pravu veličinu, oblik i materijal tegle
  • odabrati pravilnu zemlju i drenažu
  • očistiti trulo korijenje i ostale eventualne osušene dijelove biljaka
  • biti nježni i strpljivi

Kako prepoznati da vaša biljka treba presađivanje?

ako je korijenje preveliko i teglica mu je postala tijesna

ako biljku želite razdvojiti na više manjih

ako uočite neke promjene na biljci koje ne ukazuju na dobro – zato je iznimno važno doći do korijena i u startu otkloniti eventualni problem

ODABIR PRAVE TEGLE

Ovisno o tome koje biljke presađujete trebali bi razmisliti o materijalu, obliku i veličini tegle. Nikada biljku nemojte presađivati u preveliku teglu, najbolje je odabrati onu za broj veću od prethodne. Za neke biljke koje se ne presađuju toliko često (velika monstera, drvo života, fikusi) možete izabrati malo veću jer ćete njih presađivati svake dvije do tri godine. Njima je u proljeće dovoljno zamijeniti gornji sloj zemlje novom. Najbolje su teglice koje na dnu imaju rupe, kako bi voda mogla pravilno otjecati i ne prouzročiti truljenje korijena, što je jedan od glavnih problema umiranja biljaka. Plastične ili terakota tegle dobar su odabir, a one ukrasne često mogu biti problem upravo zbog toga što na dnu nemaju rupice za otjecanje vode. U njih zato samo smjestite plastičnu teglicu i estetski i praktično više ne morate brinuti.

ZEMLJA ZA CVIJEĆE

Većina kućnih biljaka voli dobro drenirano tlo. Možete zemlju pomiješati s perlitom ili sitnim šljunkom, a i glinene kuglice osim estetski pomoći će da vaša zemlja bude propusnija, što će korijenu dati prostora za disanje. Sukulenti, filodendroni i dracene vole propusnu zemlju pa će njima odgovarati miks za sukulente i kaktuse. No ne morate uvijek kupovati gotovi supstrat, internet je prepun savjeta kako takvu zemlju napraviti sami. Od stare zemlje možete napraviti novi hranjiviji miks tako da ju pomiješate s novom i dodate drenažni materijal.

OSVJEŽITE BILJKU

Nakon zime mnoge su biljke povenule ili u najboljem slučaju stagniraju, tako da se ne morate brinuti ako ste izgubili nekoliko listova ili one više ne izgledaju raskošno kao prije. Osvježit ćete ih tako da ćete im odstraniti trulo lišće. Kada ih oprezno izvadite iz zemlje očistite im korijen te uklonite trule dijelove, kako bi u novu zemlju ušli samo najzdraviji dijelovi biljke. Ona će se brzo oporaviti i početi puštati nove listove.

BUDITE NJEŽNI

Proljetno presađivanje biljaka morate prije svega odraditi nježno. Biljka je najosjetljivija kada je izvan zemlje. Jednom kada ju stavite u novu zemlju koju ćete pažljivo utisnuti oko korijena, stavite ju na mjesto koje joj odgovara, dohranite i pustite nekoliko dana na miru. Biljka se mora prilagoditi novoj zemlji i novom okruženju te će joj trebati malo vremena. Možda će vam neki listovi uvenuti, što je isto moguće i relativno normalno, ali ako ste sve napravili kako treba, ona će se vrlo brzo oporaviti i krenuti rasti u punom sjaju.

Izvor:journal.hr

error: Content is protected !!