U Beogradu je predstavljen koncept regionalne najniže plaće za zemlje centralne, istočne i jugoistočne Europe. Ukazano je da minimalne plaće u zemljama, među kojima je i Bosna i Hercegovina, iznose tek 25 posto od plaće koja bi omogućila pokrivanje osnovnih troškova.

Nekad su sinonim za jeftinu radnu snagu, posebno u tekstilnoj industriji, bile zemlje južne i istočne Azije, a danas zemlje Europe, s naglaskom na istočne i jugoistočne, dakle i zemlje s prostora Jugoslavije. 

„Naše istraživanje je pokazalo da u prosjeku minimalna zarada iznosi jednu četvrtinu od onoga što bi bile potrebe, odnosno od onoga što bi trebalo da bude plaća za život“, ističe Bojana Tamindžija, nacionalna koordinatorska mreže Clean clothes campaign.

Srbija je investitore privlačila i subvencijama koje nudi, ali najveća subvencija koja neka država može ponuditi je jeftina radna snaga, tj, niska minimalna zarada. 

„Srbija je zemlja s najvećim ekonomskim nejednakostima u Europi i zemlja u kojoj je u riziku od siromaštva svaki četvrti stanovnik“, navodi Zoran Ristić iz Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“. 

A kako bi spriječili dalju eroziju proračunata je najniža plaća za život u zemljama Centralne, Istočne i Jugoistočne Europe. Za BiH i Srbiju bi ona iznosila oko 1.600 konvertibilnih maraka, a cilj je da to bude standard kako kompanije ne bi relocirale svoju proizvodnju tamo gdje je jeftinije. 

„Zato je naš pristup regionalan jer nam je cilj da stanemo na put toj trci ka dnu u snižavanju zarada i tom natjecanju međuregionalno“, dodaje Tamindžija.

Ključna je uloga sindikata, a oni nisu baš dobrodošli, a pozitivni primjeri su rijetki. 

„Iskreno, da me neko dan ranije pitao spontano obustaviti rad i organizirati štrajk, rekao bih ne. Međutim, sama zarada je bila okidač koja je izazvala nezadovoljstvo na nivou cijele tvornice. Bukvalno, u jednom danu je cijela proizvodnja stala“, ističe Uroš Savić, predsjednik Sindikata “Sloga” u fabrici Falc east, Knjaževac. 

Plata za život je koncept koji je prepoznat i u dokumentima Ujedinjenih Naroda i Europske Unije i kao takav predstavlja jedno od ljudskih prava.

Izvor:ftv.ba

error: Content is protected !!