Prijedlog odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Europske unije, čiji je predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, trebao bi se naći na dnevnom redu sjednice Vijeće ministara BiH zakazane za danas.  

Vijeće ministara BiH početkom veljače, sa sedam glasova za i tri protiv, nije postiglo konsenzus za donošenje ove odluke, nakon obavljena dva kruga glasanja.

Radi se o mjerama koje je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja Europske unije, koje se odnose na povećanje carinske stope za 10 posto plus 2,5 KM po kilogramu za goveđe i 10 posto plus 1,5 KM po kilogramu za svinjsko meso.

Članovi Vijeća ministara BiH koji se protive ovakvoj odluci kao razlog zašto je ne treba podržati navode da je odluka u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju kao i sa članom XIX. GATT-a i Odlukom o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza.

Također, kažu da se iz odluke ne vidi da je proveden postupak konsultacija sa EU, a što je obaveza u skladu s navedenim prethodnim dokumentima.

Mišljenja su da konsultacije nije moguće provesti bez uspostave informacionog sustava u poljoprivredi, a što je zakonska obaveza Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ističu da tek s uspostavom informacionog sustava u poljoprivredi možemo imati validne podatke koji su prihvatljivi i za EU u procesu provođenja konsultacija.

Također napominju da, ukoliko bi bila donijeta ova odluka, BiH bi prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, narušili bi kredibilitet naše zemlje i istovremeno bi nam prijetile kontra mjere od strane EU, a poznato je da preko 70 posto izvoza BiH ostvaruje u EU.

Stava su da bi se ovom odlukom mogle izazvati štete za prerađivače, a sa povećanjem carina moglo bi doći i do povećanja cijene proizvoda/poskupljenja.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!